A háború babái

Izraelben születési rekordot könyvelt el a Tel Aviv-i Sourasky Kórház: egy nap alatt 50 kisbaba született, országszerte zsúfoltak az újszülött osztályok. Ennek valószínű oka, hogy a gázai háború idején az izraeli szórakozóhelyek csak félházzal működtek, az emberek pedig összebújva menekültek a háborús szorongás elől.

Az izraeli szülészetek ezúttal felkészülten várták a rendkívüli babaáradatot, mivel már hónapok óta számítottak a háborúkat követő megszokott baby boomra. Hasonló jelenséget figyeltek meg a '73-as jom kippuri háború után, s a 2006-os második libanoni háborút követően is. Ezekben a hónapokban érik be gyermekáldásban a december végi, januári gázai „Öntött ólom” hadművelet gyümölcse, őszre és télre még errefelé is szokatlan csecsemőhullám árasztja el a kórházakat.

A Szoroka kórházban már augusztusban 1200 születést regisztráltak, 150-nel többet a tavalyinál, s az orvosok szerint a korai boom annak köszönhető, hogy a gázai háború idején az izraeli szórakozóhelyek csak félházzal működtek. Az emberek otthon maradtak, s a hírek miatti szorongás elől sokan összebújva menekültek.

Az őszi, téli babák jövetelében aztán szerepe lesz a téli mozgósításnak, amikor a fiatal férfiak jelentős része egyenruhában harcolt, vagy a gázai harcra készülődött, majd január végén tömegesen hazatértek szeretteikhez. A helyi szakértők szerint ilyenkor általában nem a váratlan babák csúsznak be, hanem a régóta tervezett, de különböző okokból halogatott gyermekek születnek meg. Az izraeliek a háborúk idején átértékelik addigi szempontjaikat, előtérbe kerül az élet, mint legfőbb érték. A fiatal házasoknál gazdasági helyzetük javításánál fontosabbá válik az első gyermek világrahozatala. A már gyermekes párok is szívesebben vállalják el a harmadik, negyedik utódot, és inkább késöbbre halasztják mondjuk a nappali bútorok cseréjét.

Izraeli biztonságiak két palesztin fiút segítenek át egy biztonsági akadályon a ciszjordániai Betlehemben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.