A 'harag napja' – Palesztin zavargások Kelet-Jeruzsálemben

Több száz palesztin összecsapott izraeli rendőrökkel kedd reggel Kelet-Jeruzsálem különböző negyedeiben. A Hamász meghirdette a „gyűlölet napját”, George Mitchell amerikai különmegbízott nem utazik el a Közel-Keletre.

Ezt megelőzően jelentette be Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő, hogy jelentősen megerősítették keddre virradóan Jeruzsálem keleti részén az izraeli rendőrség készültségét, mert a városrészben tömeges palesztin megmozdulás van kialakulóban, tiltakozásul az ellen, hogy Izrael 1600 új lakás építését tervezi a városrészben.

Rózenfeld azt mondta, a palesztinok köveket dobálnak és gumiabroncsokat gyújtanak fel. A Gázai övezet ellenőrző Hamász radikális palesztin mozgalom keddre a városrészbe meghirdette a „gyűlölet napját”, mert előző nap ott megnyitottak egy újjáépített zsinagógát, amelyet 1948-ban arabok felrobbantottak.

Az Hurva zsinagógát hétfőn avatták fel ünnepélyes keretek között. Az imahely 400 méterre van az al-Aksza mecsettől. A palesztin mozgalmak - még a Hamásszal ellenlábas Fatah is - élesen tiltakoztak a zsinagóga újbóli megépítése ellen, mert az szerintük veszélyezteti az al-Akszát. A palesztinok szerint a Hurva újjáépítése azt a szándékot takarja, hogy megtegyék az első lépést „a harmadik zsidó templom” felépítése felé a Mecsetek terén - amelyet a zsidók Templomhegynek neveznek, és számukra a judaizmus legszentebb helye. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerint A nemzetközi közösség részéről ésszerűtlen elvárni Izraeltől, hogy fagyassza be a lakásépítéseket Kelet-Jeruzsálemben. Az 1600 lakás felépítésére vonatkozó újabb kelet-jeruzsálemi terv az izraeli média szerint olyan súlyos válságba sodorta az amerikai-izraeli viszonyt, amelyre 35 éve nem volt példa. Washington ragaszkodik a terv leállításához.

Izrael éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, felépítik a lakásokat a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben.

Ezzel párhuzamosan az amerikai elnök különmegbízottja elhalasztotta keddre tervezett legújabb közel-keleti körútját. Izrael és a palesztinok George Mitchell közvetítésével kezdték volna el a héten a felújított béketárgyalásaikat. Mitchell Izrael és a palesztin területek között ingázna a tervek szerint.

Könnygázzal a kövek ellen. Izraeli határőr a kelet-jeruzsálemi Isszavija negyedben
An Israeli border police officer fires tear gas towards Palestinian stone-throwers in East Jerusalem neighbourhood of Issawiya March 16, 2010. Dozens of Palestinian stone-throwers clashed with Israeli police in East Jerusalem on Tuesday on a "day of rage" Hamas Islamists declared in protest at Israel's consecration of an ancient synagogue in the city. REUTERS/Darren Whiteside (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.