A grúz konfliktussal ingerli Kijevet a Kreml

Kijevben meghiúsítottak egy filmvetítést, amely Ukrajna állítólagos részvételét leplezte volna le Grúzia oldalán az augusztusi háborúban. Mihail Szaakasvili a „reálpolitika” felülvizsgálatára kéri az Európai Uniót.

Nyilatkozatban támadta az orosz külügyminisztérium Ukrajnát egy Kijevben meghiúsított filmbemutató miatt. Moszkva állítása szerint az ukrán hatóságok a legszívesebben elrejtenék országuk szerepét az augusztus 8-án kitört grúz-orosz konfliktusban azzal, hogy nem hagyták levetíteni a „Háború 08.08.08: Az árulás művészete” című, interneten összeállított dokumentumfilmet. Ez bizonyítani véli, hogy Ukrajna fegyverrel támogatta a kaukázusi országot szakadár köztársasága, Dél-Oszétia elleni balsikerű hadjáratában.

Lopva korlátozott szólásszabadság

Az elképzelések szerint a dokumentumfilmet több prominens orosz és ukrán diplomata – köztük Viktor Csernomirgyin orosz nagykövet – jelenlétében vetítették volna le a kijevi Hyatt Hotelben. Mielőtt azonban elkezdődhetett volna a film, a kivetítőt ellopták – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az orosz külügyi nyilatkozat szerint „az ehhez hasonló tiltó és korlátozó intézkedések ellentmondanak a hagyományos demokratikus normáknak, a szólás- és a sajtószabadságnak”.

Az ukrán biztonsági szolgálat egy nappal korábban már eltérítette volna a szervezőket szándékuktól, figyelmeztetve arra, hogy a bemutató zavargásokba torkollhat.

Az eseményt az az ukrán parlamenti bizottság szervezte, amelyet az ezzel kapcsolatos orosz gyanú nyomán Kijev állítólagos érintettségét vizsgálja ki a konfliktusban. Valerij Konovaljuk, a bizottság elnöke korábban azt állította, Ukraja májusban és júniusban szállított fegyvert Tbiliszinek. A vádat  – amely a háború vége óta az orosz diplomácia egyik kedvenc vesszőparipája – az ukrán biztonsági és védelmi tanács abszurdnak minősítette.

Szimbolikus időzítés

Ezzel párhuzamosan Nicolas Sarkozy francia elnök Nizzában fogadta grúz kollégáját, Mihail Szaakasvilit. Nevük elhallgatását kérő francia diplomaták szerint a két politikus szándékosan időzítette a találkozót a francia városban ma zajló EU-orosz csúcs előestéjére.

Szaakasvili a France Info rádiónak adott interjújában elárulta, a konfliktus után hűvösre fordult EU-orosz viszony kapcsán arra kérte vendéglátóját, ne hajoljon meg a „reálpolitika” előtt. Francia sajtójelentések szerint tárgyalásukon Sarkozy indítványozta, hogy Grúzia néhány éven belül létesítsen privilegizált partneri viszonyt az Európai Unióval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.