A görög közmédia dolgozói nem adják fel

A görög közszolgálati rádió és televízió (ERT) munkatársai továbbra is a székházban vannak, és folytatják az adást.

A görög közszolgálati rádió és televízió (ERT) munkatársai továbbra is a székházban vannak, és folytatják az adást. Műsorukat más, magán tévécsatornák továbbítják, amelyek úgy döntöttek, hogy nem vesznek tudomást Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter e-mailben küldött körleveléről, amelyben szankciókkal fenyegette meg őket, ha nem hagyják abba ezt a „törvénytelenséget”. A program továbbítását segítik az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) műholdas állomásai is.

Szturnarasz fenyegetőzése nemcsak a sajtóban és az ellenzéki pártok köreiben okozott felzúdulást, hanem a kormánykoalíción belül is, amelynek két kisebb pártja már eleve tiltakozott a közszolgálati televízió bezárása ellen. E két baloldali kormánypárt felszólította a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza a büntetéssel való fenyegetését.

A pénzügyminiszter „bátornak” nevezte a tévé bezárásáról hozott döntést, és azt mondta, hogy ezzel egy új intézmény létrehozása felé tettek egy lépést. Kijelentette: „nincs modernizáció konfliktusok nélkül”. Felszólította az athéni ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot a televíziónál gyanított korrupciós ügyekben. Azt állította, hogy az intézményben régóta kialakult egy munkatársi kaszt, amely csillagászati fizetést kap a mindenkori kormányoktól a pártok protezsálását élvezve.

Görögországban pénteken is sztrájkolt a média, illetve csak az ERT munkatársai által készített műsort adja tovább a többi csatorna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.