A Google ki akarja játszani Kínát

A cég új szolgáltatása újabb feszültséget szülhet a keresőóriás és Peking között. A Google ugyanis figyelmeztetni fogja a kínai netezőket, ha cenzúragyanús keresőszavakat használnak, és helyettük újabb opciókat kínál majd fel.

A Google sokszor nem hozta be a kínai felhasználók által keresett oldalakat, hibát jelzett, vagy azt, hogy az oldal nem elérhető. Mivel a keresőben nem volt hiba, ezért a szakemberek rájöttek, a cenzúrázott keresőszavak okozhatják a gondot. – Az utóbbi években többször kaptunk visszajelzést Kínából, hogy a Google megbízhatatlan. A kellemetlenség általában a keresőszavak miatt lépett fel, de a felhasználók gyakran kaptak olyan üzeneteket is, hogy a honlap elérhetetlen, vagy megszakadt a kapcsolat. Ilyenkor a netezők nem is tudják használni egy ideig a keresőt – olvasható a Google blogján.

A cég szerint átvizsgálták az egész rendszerüket, és belső hibát nem találtak. Amikor utánajártak a dolognak, kiderült, hogy a hiba egyes keresőszavaknál lép csak fel. Amikor például a Jiāng karakterre kerestek – amely egyébként folyót is jelent –, akkor nem sikerült azokra a szavakra keresni, amelyek tartalmazzák ezt a karaktert. Nem lehetett keresni például Kína egykori elnökének, Jiang Zeminnek a nevére, és a Yunnan tartományban található Lijiang városra sem. Utóbbinál valószínűleg az volt a hiba, hogy a tartományban nemrég összecsaptak a rendőrök és a helyi farmerek az illegális földfoglalások miatt, a hatóságok pedig nem szerették volna, ha erről a netezők tudomást szereznek.

A Google úgy döntött, kijátssza a rendszert. Új szolgáltatása figyelmezteti a felhasználókat, ha cenzúragyanús keresőszavakat használnak, és más opciókat kínál fel nekik. – Azt szeretnénk, ha minél több ember hozzájutna a szolgáltatásainkhoz. Reméljük, hogy ezek a figyelmeztetések tapasztaltabbá teszik a kínai felhasználókat – áll a Google blogján.

Az új szolgáltatás ismét feszültséget szülhet a keresőóriás és Peking között. Ugyan az utóbbi pár hónapban javult a kapcsolatuk, múlt évben a Google még azzal vádolta Kínát, hogy folyamatosan megpróbálják feltörni több felhasználójuk, például amerikai kormányzati tisztviselők és kínai ellenzékiek e-mail fiókjait. Peking tagadta ugyan a vádakat, az azonban már régóta tudható, hogy a kínai hatóságok a Kínai Nagy Tűzfal néven elhíresült projekt keretében cenzúrázzák a netet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.