A gladiátor Berlusconié lett Szardínia

Az olasz választási hagyományok szerint a Szardíniában vasárnap-hétfőn tartott tartományi elnöki választások eredményeit még ma reggelre sem véglegesítették, a balközép sikerét sugalló kezdeti becslésekkel szemben azonban fordult a kocka: a jobbközép jelöltje diadalmaskodott.

A 2008-as áprilisi választások elsöprő sikere után a szardíniai időközi megmérettetés országos tesztnek számított a gazdasági válságban népszerûségét vesztette jobboldali kormány és a majdnem egy évvel ezelőtti vereség óta identitását kereső balközép ellenzék számára is. Ezért szállt be személyesen a kampányba a miniszterelnök az árnyékemberének tartott Ugo Cappelaccival, az ellenzék pedig a baloldali Berlusconinak nevezett Renato Sorut indította.

Az urnákhoz várt közel másfél millió szardíniainak 67,58 % adta le voksát, a többség Cappelaccira, aki a még mindig nem végleges adatok szerint majdnem tíz százalékkal előzte meg vetélytársát. A szardíniai voksolás meglepetése a tíz százalék felett teljesítő kereszténydemokrata unió (UDC). Így nem csak az elnöki széket, a tartományi testületet is jelentős jobbközép többség uralja.

Soru vezette 2004 óta a rendkívüli autonómiával bíró tartományt. Tavaly decemberben mondott le, miután regionális urbanisztikai terve nem kapott támogatást, most újraindult, és a jelenlegi főtitkár, Walter Veltronit helyettesítő vezetőt kereső Demokrata párt (PD) benne látta az esélyt Berlusconi feltartóztatására. Soru a kampány során több mint 200 városban és településen házról házra járt a Cappellacci-Berlusconi páros médiahadjáratával szemben. Soru jelképezte a helyi politikát a római kormánykoalíció (PDL) diktálta jelölttel szemben.

A jobbközép viszont újabb csapást mért a már eddig is megosztott balközépre, melynek minél elôbb döntenie kell, hogyan indul neki az előrejelzések szerint a jobbközépnek kedvezô európai parlamenti választásoknak.

A PD-t 2007 október óta vezető Veltroni pocíziója veszélyben: a párt egyik része azonnali kongresszus összehívását sürgeti főtitkár-cserével, mások szerint túl kevés az idő a talpraállásra, Veltroni a júniusi megmérettetést söpörje el.

A lehetséges utódok között van a Prodi-kormány volt ipari minisztere, Pierluigi Bersani, a Veltronival ellentétes, balosabb szárny képviselője.

„Szardínia az egész párt kudarca! A PD romokban hever!” – kommentálta a vereséget Massimo Cacciari, Velence balközép polgármestere, miközben a PDL oktatásügyi miniszter-asszonya Maria Stella Gelmini kijelentette: „Berlusconi gladiátorként küzdött! Amikor arcát adja a választási kampányhoz, biztos a gyôzelem!”. Az olasz sajtó a maga részéről azt kérdezi., hogyan lehetséges, hogy 2009-ben még több mint 24 óra kell a szavazatok összeszámlálásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.