A gerillák barbecue-parti közepette engedték el a riportert

A helyiek hat borjút vágtak le az eseményre, a kolumbiai FARC parancsnokai a békét éltető beszédeket mondtak. Az egy hónapja fogságba esett francia Romeo Langlois jól érezte magát, szabadon engedése után csak azon siránkozott, hogy a kolumbiai „láthatatlan konfliktusban” csak a szegények halnak meg.

A francia riporter nem volt kétségbeesve, amikor hadifogságba esett, viszont neheztel a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) fegyvereseire, amiért elfogását propagandacélokra használták fel. Langlois szabadon engedése is egy kisebbfajta parádéra hasonlított. Erre ugyanis a FARC 48. születésnapján került sor, egy külön erre az alkalomra felállított színpadon. A helyszínt a békét éltető plakátokkal akasztgattak tele, a baloldali lázadók pedig egy barbecue-partival csábítgatták az embereket az eseményre.

Romeo Langlois jókedvűen válaszolt a kérdésekre
French reporter Romeo Langlois speaks after his release by Colombia's FARC guerrillas in Caqueta in this still image taken from video May 30, 2012. FARC guerrillas freed Langlois on Wednesday, a month after taking him hostage in a firefight that showed the leftist group is still a menace despite a decade of military blows. Langlois, the rebels' highest-profile captive since French-Colombian politician Ingrid Betancourt, was taken hostage in the southern Caqueta region on April 28 after he was caught in crossfire between a Colombian military unit he was embedded with and heavily armed FARC rebels. Mandatory credit REUTERS/Telesur via Reuters TV (COLOMBIA - Tags: POLITICS MEDIA CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. VENEZUELA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN VENEZUELA

A riportert több humanitárius szervezet által alakított küldöttségnek adták át San Isidro faluban. A folyóvíz és áram nélküli faluban a lakók hat borjút vágtak le az eseményre, a lázadók parancsnokai pedig a békét éltető beszédeket mondtak. Langlois egy kis videokamerával vette az eseményt, és ő is mondott beszédet. Szerinte ez a háború sem nem jó, sem nem rossz, ráadásul a konfliktus egyre láthatatlanabbá válik, és a szegények isszák meg a levét. Langlois arról is mesélt, hogy a gerillák nagy tisztelettel bántak vele, vendégként kezelték, és finom ételeket kapott.

A FARC április 28-án csapott le a katonákra, amikor azok éppen egy droglaboratóriumot semmisítettek meg. A katonaruhát viselő Laglois erről tudósított, amikor fogságba esett. A francia riporter nem először volt már ilyen bevetésen, ugyanis több mint egy évtizede tudósít a kolumbiai helyzetről a France24 televíziónak és a Le Figarónak. Állítása szerint a fogság nem riasztja el a témától, csak arról győzte meg, hogy továbbra is be kell számolnia arról, mi folyik itt. – Bízom benne, hogy a hadsereg ezek után is magával visz majd újságírókat a konfliktusos területekre, és nagyon remélem, hogy a lázadók is ugyanazt teszik majd, hogy mindenki megismerhesse a harcosok életét – mondta Langlois, akinek elfogásakor három katona, valamint egy rendőr halt meg, és ő is kapott egy golyót a karjába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.