A Gazpromé lesz az AC Milan?

A Gazprom megvásárolhatja az AC Milan labdarúgóklub kisebbik tulajdonhányadát. Az olasz média kész tényként tálalt információját mindkét fél kategorikusan cáfolja, az üzlethez azonban a klubelnök-miniszterelnök Silvio Berlusconi révén minden adott.

A Gazprom megvásárolhatja az AC Milan labdarúgóklub kisebbik tulajdonhányadát, 25-30 százalékot, amiért az oroszországi energiamogul 150-180 millió eurót utalna át a jelenlegi egyedüli tulajdonosnak, a Fininvestnek. A hírt az országos sportnapilap, a Gazzetta dello Sport kürtölte világgá május 25-én. Bár néhány órával azután, hogy az újság megjelent az olasz standokon, mindkét fél kategorikusan cáfolta az adásvétel lehetőségét, az olasz média azonban továbbra is címlapon tartja a transzfert, egyenesen azt állítva, hogy minden visszakozás dacára a két cégcsoport előrehaladott tárgyalásokat folytat a Milan tulajdonosi hátterének átalakításáról.

Az ügy közvetlen előzménye Silvio Berlusconi klubelnök-miniszterelnök tavaly nyári nyilatkozata, amelyben a jövőre nézve kizárt minden „ésszerűtlen” költekezést. A megszorító csomag hatására a neves egyesület eladta aranylabdás irányítóját, a brazil Ricardo Kakát a spanyol Real Madridnak. A csapat legnagyobb sztárjának áruba bocsátása érthetően sokkolta a „világ legsikeresebb klubjának” szurkolóit, akik az idei csalódást keltő szezon zárómeccsén, a Juventus elleni hazai győzelem után óriási transzparensen követelték Berlusconi távozását. A klubot 1986-ban megvásárló későbbi miniszterelnök a kezdetektől fogva kampánycélokra használta a Milan sikereit. Klubelnöksége alatt a csapat öt BEK-, illetve Bajnokok Ligája, továbbá hat olasz bajnoki címet szerzett. 2006-ban belekeveredett az egész Serie A-t megrázó, az olasz futball hitelét megkérdőjelező bundabotrányba, és elvesztette többek között az ukrán csatárfenomént, Andrij Sevcsenkót is. Bár egy évre rá, 2007-ben újfent elhódították a legrangosabb európai trófeát, az azóta eltelt három évben az egyesületet elkerülték a sikerek. Ráadásul a Milan visszaesésével egyidőben, a piros-fekete szimpatizánsoknak olyannyira fájó módón, a városi rivális Internazionale – nem kevés szövetségi segítséggel – zsinórban öt hazai elsőséget és immár egy BL-trófeát is nyert.

A lassan negyedszázada a lombard klubot vezető Berlusconi országos és nemzetközi ismertségét köszönheti a Milannak, így politikai mozgalma, a később párttá szerveződött Forza Italia is, a Mediaset információs hálózata és a Fininvest tőkéje mellett a labdarúgócsapat pályán elért sikereiből kovácsolt marketingtőkét. A magát tipikus „self made manként” meghatározó kormányfő a fentiek miatt nem valószínű, hogy eladja kedvenc játékszerét, de csitítva a közel négymilliós itáliai szurkolótábor dühét és keserűséget, szinte biztos, hogy külső forrásból pénzt pumpál szeretett csapatba. Utóbbi pedig nem is lehetne más – legalábbis az olasz média egybehangzó állítása szerint – mint a „régi jó barát” vállalkozása, a Gazprom, amely egyébként a Zenit Szentpétervár UEFA Kupa-győztes csapatának 95 százalékos tulajdonosa, továbbá a német Bundesligában szereplő Schalke fő szponzora is. A Déli Áramlat gázvezeték, az itáliai piacon szintén erősen érdekelt moszkvai óriáscég éppen reklámfelületet keres a félszigeten, a Milan mezszponzori szerződése pedig pont idén júniusban jár le a Bwin internetes sportfogadó céggel. Ezenfelül, idén nyárra időzítik a Giorgetto Giugiaro tervezte G-Energy motorolaj-termékcsalád olaszországi gyártásának beindítását és bevezetését az európai piacra. Szeptemberben az ENI és keleti szövetségese Líbiában kezdenek hozzá az Elefánt-földgázmező közös, koncessziós alapú feltárásához. A szövetség tehát adott, a befektetendő tőke nem kevésbé.

„Nem tehetek hozzá semmit a korábban elmondottakhoz. Semmilyen tárgyalást nem folytatunk az AC Milannal”- közölte Szergej Kuprjanov, a Gazprom szóvivője. „Itt a megváltás! Újra elkezdhetünk álmodni”- mondta örömittasan a Milan egyik legrégebbi piros-fekete ultracsoportjának vezetője.

Káröröm a városi riválisnál: az Inter Milan játékosai Berlusconi-maszkban ünneplik bajnoksági győzelmüket
Inter Milan's defender Marco Materazzi (C) , wearing a mask of Italian Prime Minister and A.C. Milan owner Silvio Berlusconi, jubilates with teammates Inter Milan's Ghanaian midfielder Sulley Ali Muntari and Inter Milan's Argentinian forward Alberto Milito Diego after wining the Italian Serie A football match Inter Milan against A.C. Milan on January 24, 2010 at San Siro Stadium in Milan. AFP PHOTO DAMIEN MEYER
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.