A gatyájuk is rámehet a nagy baloldali álomra

Hitelt kell felvennie a német szociáldemokratáknak (SPD), ha a tagság leszavazza a nagykoalíciós szerződést és új választásokat kell kiírni. Egy új kampányra a pártnak most nincs pénze – közölte a párt egyik szóvivője. Az előzőre a szocdemek költötték a legtöbbet, 23 millió eurót.

Ezzel akár anyagi nyomást is lehet gyakorolni a tagságra, hogy a megfelelő módon voksoljon, vagyis rábólintson az Angela Merkel kancellár kereszténydemokratáival (CDU) és a másik uniópárttal, Horst Seehofer CSU-jával alakítandó nagykoalícióra. Az SPD-tagok csütörtök estig szavazhatnak, és bár a pártvezetés igyekszik optimistán nyilatkozni, nem lehet biztos abban, hogy a 470 ezer tag áldását adja a részvételre.

Intő jel, hogy az SPD ifjúsági szervezete a hétvégén egyértelműen elutasította a nagykoalíciót. És máris jönnek a vészforgatókönyvek: ha az SPD elutasítja a kormányzati részvételt, akkor nagy valószínűséggel új választásokat kell kiírni  (kivéve, ha a Zöldek mégiscsak hajlandók lennének kisegíteni a CDU/CSU-t). Ez idő- és pénzigényes vállalkozás, és a közvélemény-kutatások szerint a szocdemeket büntetnék leginkább a szavazók.

Az SPD-tagság egy része azonban abban reménykedik, hogy egy új választás után létrejöhetne a vágyott baloldali szövetség, a Zöldekkel és a posztkommunistákkal. A választók többsége viszont ezt kategorikusan elutasítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.