A fukusimai atomerőműbe látogatott az új kormányfő

Abe Sindzo másfél órát töltött az atomerőműben, és kiállt az atomenergia további felhasználása mellett.

A kormányfő másfél órát töltött az atomerőműben. Köszönetet mondott az ott dolgozó munkásoknak, akiknek szavai szerint "az emberiség történetének példátlan kihívásával" kell szembenézniük. Ígéretet tett az erőmű leszerelési munkálatainak felgyorsítására, egyben megerősítette kormánya eltökéltségét az előző, Noda Josihiko vezette kabinet atomenergetikára vonatkozó terveinek felülvizsgálatára.

A fukusimai katasztrófa után ellenőrzés céljából felfüggesztették a japán atomreaktorok működését. Jelenleg az ország 50 atomerőműve közül csak kettő üzemel. Az előző kormány azt ígérte, hogy 2040-ig az összes atomerőművet leállítják, az addigra elöregedő létesítményeket nem pótolják újabbak építésével.

Abe és kormánya szerda óta van hivatalban, miután az általa vezetett Liberális Demokrata Párt a vele szövetséges Új Komeitó párttal együtt kétharmados többséget szerzett az alsóházban a december 16-ai parlamenti választásokon. Az új kormány fordulatot ígért az atompolitikában: a biztonságosnak minősített atomerőműveket újból üzembe helyezik, és felülvizsgálják az előző kormány döntését az atomenergiáról való teljes lemondásról is.

Motegi Tosimicu ipari miniszter azt sem zárta ki, hogy megfelelő előzetes biztonsági vizsgálat után új atomerőműveket építsenek. Egyúttal ígéretet tett a megújuló energia felhasználására.

Abe Sindzo már a választási kampányban azt hangoztatta, hogy Japán gazdasági okokból nem engedheti meg magának az atomenergiáról való teljes lemondást.

A földrengés által kiváltott szökőár 2011 márciusában Fukusimán soha nem látott károkat okozott. A katasztrófában több ezren meghaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.