A Freedom House eltörölné a magyar egyházi törvényt

Amerikai kormány- és kongresszusi illetékesek után a Freedom House jogvédő szervezet is élesen bírálta a magyarországi egyházi törvényt, annak eltörlésére szólítva fel Budapestet.

- Érthetetlen, hogy egy demokratikus ország ilyen diszkriminatív törvényt fogadhasson el - és különösen egy olyan, amely olyannyira nem régen szabadította fel magát a kommunista rendszer alól, amely minden vallásszabadságot elnyomott - állítja a FH washingtoni közleményében Paula Schriefer, a szervezet illetékes igazgatója. Hozzáteszi: ilyen jogszabály, amely előnyben részesít egyes vallásokat másokkal szemben, tipikusan olyan országokban bukkan fel, mint Oroszország vagy Malajzia, és összeférhetetlen a liberális demokráciákkal. A FH a saját alkotmányában foglalt elvekre emlékezteti Magyarországot; ezek értelmében mindenki szabadon gyakorolhatja az általa választott vallást.

A jogvédők, akik korábban a magyar médiatörvényt is élésen bírálták, kiállnak annak a levélnek az aláírói mellett, amelyet - mint írják - prominens magyarok intéztek az Európai Bizottság és az Európa Tanács vezető illetékeseihez. Nyílt levelükben az egykori demokratikus ellenzék meghatározói alakjai, köztük Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Rajk László és Tamás Gáspár Miklós hívták fel a figyelmet az egyházi törvényre, lépéseket sürgetve a magyarországi vallásszabadság védelmében. A FH - számos más szervezet mellett - aláírója volt annak a júniusi levélnek is, amelyben az éppen Budapestre készülő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter figyelmét hívták fel a kérdésre.

A Freedom House közleményében az áll: a 358 magyarországi vallásfelekezet - 14 kivételével - elveszíti automatikus bejegyzését, januártól pedig a költségvetési támogatását. Hosszas regisztrációs folyamaton kell átmenniük, ha mégis be akarják jegyeztetni magukat. Ebbe a körbe tartoznak a metodisták is.

A FH megjegyzi: 2011-es összesítésében Magyarország a politikai és polgárjogok, valamint a sajtószabadság vonatkozásában is a "szabad" besorolásban szerepel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.