A franciák betiltják a prostitúciót

A nemzetgyűlésben egyszerű kézfeltartással szavaztak az ősi mesterség ellen. Készül törvény is, és akit ezután tetten érnek, hogy fizetett a szexért, arra pénzbüntetés, de akár fél évnyi börtön is várhat.

A prostitúció betiltása mellett szavazott kedden a francia nemzetgyűlés. Az egyelőre nem kötelező érvényű határozat egy olyan törvény előtt készíti elő az utat, amely szerint a jövőben pénz- és börtönbüntetésere is számíthat, akit tetten érnek, hogy pénzt adott ki szexuális szolgáltatásokért.

A „prostitúció eltörlése” egy összpárti bizottsági javaslat nyomán került napirendre a törvényhozás alsóházában, miután a francia sajtó már hetek óta visszhangzik Dominique Strauss-Kahn legutóbbi botrányától. A megszellőztetett hírek szerint a volt IMF-vezérigazgató egy prostituáltakat futtató lille-i hálózattal állt kapcsolatban, amely luxushotelekben rendezett minden lehetséges igényt kielégítő orgiákat. Az összpárti bizottság a keddi szavazás után állhat elő a törvényjavaslattal; ahogy az erről szivárgó információk szólnak, hatályba lépése után háromezer eurós pénzbüntetésre és hat hónapos elzárásra is számíthatnak azok, akik fizetnek a szexért. Guy Geoffroy, a kormányzó Nemzeti Mozgalom Uniója (UMP) politikusa bizottsági tagként az mondta, hogy a törvény egy jelentős szimbolikus lépés a prostitúció elleni harcban.

A prostitúció a franciáknál önmagában nem illegális, a felbujtást és a kerítést azonban bünteti a törvény. Bár a politikai pártokon kívül a prostitúció kriminalizálását támogatják az embercsempészet ellen küzdő szervezetek is, közvetlen érintettként a prostituáltak tiltakoznak ellene. Egyik érdekvédelmi szervezetük, a Strass szerint a készülő törvény megélhetésüktől fosztja meg a prostituáltakat, az eddiginél is jobban kiszolgáltatja őket klienseiknek, és „közvetítők” karmaiba taszítja őket azért, ahhoz, hogy munkát találhassanak.

Franciaországban becslések szerint húszezer ember dolgozik prostituáltként – tízből kilencen embercsempészek áldozataiként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.