A francia elnök kitért a nagy kérdés elől

Francois Hollande csak a februári washingtoni útja előtt akar bejelentést tenni arról, ki a première dame Franciaországban.

Hiába érdekelt a gazdaság helyett mindenkit inkább ez, és gyűlt össze a négyszáz francia mellett kétszáz külföldi újságíró is élőben hallgatni az esetleges bejelentést, Francois Hollande francia elnök a várva várt keddi sajtótájékoztatóján végül mégsem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy még mindig a barátnőjét, Valérie Trierweilert tartja-e a première dame-nak Franciaországban vagy sem. Ezt most azért firtatják sokan, mert kiderült, hogy az elnöknek tavaly óta egy ismert színésznő, Julie Gayet személyében szeretője van, és nem egészen világos, hogy ha a barátnőjét csalja, première dame-ként ki képviselheti majd Franciaországot, amikor Hollande a jövő hónapban Barack Obama meghívására az Egyesült Államokba megy. Hollande most azt mondta, magánéletében „nehéz időszak” a mostani, a première dame személyéről pedig csak közvetlenül az út előtt nyilatkozik.

Trierweiler egyébként még aznap kórházba vonult, hogy a Closer magazin hét oldalon tálalta a leleplező cikkét az elnök és Gayet viszonyáról. Bár úgy volt, hogy hétfőn visszatér az Élysée-palotába, ezt ma sem tette meg. Idegösszeomlás és depresszió miatt megfigyelés alatt áll. A Le Parisien című lap közben azt írta, hogy Trierweiler csütörtök este, nem sokkal a botrány előtt magától az elnöktől tudta meg, hogy szeretője van. „Az államfő néhány szóban elismerte, hogy viszonya van Gayet színésznővel, és hogy ezt a bulvárlap még aznap este az interneten le fogja leplezni. Semmit sem tagadott” – állítja a lap.

Trierweiler 2005 óta Hollande barátnője – ezt a nyilvánosság előtt csak öt évvel később jelentették be –, de máig nem házasodtak össze. Ez azt jelenti, hogy az újságírónő csak félhivatalosan töltheti be a première dame tisztségét az elnök mellett. Emiatt a félhivatalos státusz miatt egy nagyvonalúnak nem éppen nevezhető üzletember, Xavier Kemlin tavaly fel is jelentette Trierweilert közpénzek elsikkasztása miatt, de ezt a vádat a vizsgálóbíró politikailag motiváltnak találta és elutasította.

A Trierweilerről szóló kérdést egyébként Alain Barluet, a konzervatív Figaro újságírója tette fel a szocialista Hollande-nak. Az elnök úgy válaszolt, „érti a kérdést”, és bár mindenkinek vannak nehéz pillanatok a magánéletében, ő kitart amellett, hogy a magánügyeket magánügyként kezeljék. „Ennek nem ez a helye és az ideje. De ha most nem is válaszolok, a határidő [a washingtoni út – a szerk.] előtt még meg fogom tenni” – mondta Hollande, hozzátéve, más kérdést ma már nem akar hallani erről az ügyről.

Ez a figyelmeztetés az újságírókat nem riasztotta el túlságosan, kerülőúton legalábbis újra és újra próbálták színvallásra kényszeríteni az elnököt. A France 2 televízió arról faggatta, készül-e a magánélet védelmében hozott törvények megváltoztatására, amire Hollande nemmel válaszolt. Hasonló kérdést tett fel az AP amerikai hírügynökség is, a Canal+ pedig a biztonság kedvéért még egyszer nyíltan nekiment a falnak azzal a kérdéssel, hogy lehet-e egy elnöknek magánélete, és hogy Trierweiler most hogy van. – Javul az állapota. Többet erről nem nyilatkozom – válaszolta erre a politikus élesen.

A felmérések tanúsága szerint a franciákat a félrelépés ténye egyébként nem izgatja túlságosan – ők is azt mondják, hogy ez Hollande magánügye –, az viszont nagyon is, hogy az elnök végül Gayet-t vagy Trierweilert választja-e. Trierweiler mindenesetre tudni akarja az igazságot. A Le Parisien szerint az elnöki barátnő hajlandó megbocsátani, nem akarja hirtelen becsapni az ajtót, de Hollande-nak mielőbb nyilatkoznia kell a szándékairól.

A Closer című bulvármagazin múlt pénteki számában írta, hogy az 59 éves Hollande titokban rendszeresen találkozik a 41 éves Gayet-vel. Az elnök kifogásolta ugyan, hogy a lap megsértette a magánélethez fűződő jogát, de a képekkel illusztrált cikkben szereplő információkat egy pillanatig nem cáfolta.

Hollande soha nem nősült meg. Az előző élettársát, Ségolene Royal szocialista politikusnőt – akivel 1988-tól 2005-ig élt együtt és akitől négy gyermeke született – azért hagyta ott, hogy Trierweilerrel összeköltözzön. A botrány a lehető legrosszabbkor robbant ki: a közvélemény-kutatások szerint Hollande minden idők legnépszerűtlenebb elnöke Franciaországban, a körültekintően előkészített keddi sajtótájékoztató egyik célja pedig éppen az államfő népszerűségének a növelése lett volna. Ez a terv egyértelműen kudarcba fulladt.

Hollande a keddi sajtótájékoztatón. Főhet a feje
French President Francois Hollande attends a news conference at the Elysee Palace in Paris, January 14, 2014. French President Hollande said on Tuesday that France and Germany should harmonise corporate taxes and proposed a joint Franco-German company to drive the switch to renewable energy modeled on European planemaker Airbus. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS) - RTX17E1O
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.