A francia, aki 'héttörpét' rajzolt az Orbán-rezsimből

A Le Monde-ot olvassák, de először mindig Plantut nézik a címlapon azok, akik a több mint 330 ezer példányban megjelenő mértékadó párizsi napilapot veszik. Már csak ezért is figyelemre méltó, hogy a neves karikaturista Magyarországot tűzte tollhegyére a Le Monde hétfőn megjelent, keddi keltezésű számában.

A címoldal alján publikált karikatúra fájdalmasan gúnyos. Hét kicsi Orbánt ábrázol, ahogy egy sorban menetelnek, az előrenyújtott jobb karjukon hordott karszalagokon a betűk az Hongrie, azaz Magyarország nevet adják ki. Az Orbánra hasonlító, csökkenő testmagasságot mutató, öltönyös-bakancsos figurák felett a magyar nemzeti zászló látható.

Ezen a République de Hongrie feliraton az első két szó áthúzva, így lesz a Magyar Köztársaságból Magyarország. Ezt látva a gall kakas strucc módjára a földbe dugja a fejét azt kérdezve, hogy „ez lenne a Le Penre adott voks?” – Nem, ez a magyar voks – válaszolja a jobb szélen álló kismadár, mire a földbe bújt szárnyas azzal reagál: – Huh, de megijesztettél!

A gúnyrajz valóban túlzó, Orbán Viktort nem lehet egy az egyben az idegengyűlölő szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz (Front National, FN) és az azt uraló családhoz hasonlítani. A Nemzeti Front alapítójával, Jean-Marie Le Pennel és az örökébe lépő lányával, a tavasszal esedékes államfőválasztáson „nagy meglepetésre” készülő Marine Le Pennel az erősen nacionalista és Európa-ellenes hangvétel lehet az összekötő elem, de ez a hasonlat sem állja meg teljesen a helyét.

Az viszont, hogy Orbán Viktorról és rendszeréről ilyen karikatúra jelenik meg a véleményformáló Le Monde első oldalán, az elgondolkodtató. Plantu a francia belpolitika mellett elsősorban világpolitikai eseményeket szokott rajzban kommentálni. Ami most Magyarországon történik, úgy látszik, pestiesen szólva nála is „kiverte a biztosítékot”.

Bármennyire is eltúlzott az általa megrajzolt kép, az üzenet egyértelmű: az Orbán-rendszert tekintélyuralmi, szinte a vezérkultuszra épülő rezsimnek tekintik, amelyben nem véletlenül iktatják ki a „köztársaság” szót. Tetszik, nem tetszik. a jelenlegi magyar kormányzati kurzusról ez a kép alakult ki. S ha hozzávesszük, hogy Plantu szerint „egy jó rajz többet mond, mint egy nagy cikk”, akkor még súlyosabb a helyzet.

Az 1951-ben, Párizsban született Plantu a legismertebb francia karikaturista. A hetvenes évek elején abbahagyta orvosi tanulmányait, és Brüsszelben tanult a Tintin-képregényekről ismert Hergé által irányított rajziskolában. Hazatérése után első karikatúrája 1972 őszén jelent meg a Le Monde-ban. A rajzolásból persze nem tudott megélni, sokáig a Galeries Lafayette áruházban dolgozott eladóként. A nagy váltás 1985-ben következett be, ekkor lett a világszerte számon tartott lap első oldalas karikaturistája. Számtalan kötete jelent meg, a gúnyrajzok mellett szobrokat is készít.

Plantu nem kíméli a francia politikusokat sem, azok bal- és jobboldalon általában nagyra értékelik a rajzait. A néhai konzervatív kormányfő, Raymond Barre gyűjtötte is azokat. Ezt sem árt figyelembe venni, mielőtt bárki Budapestről a párizsi magyar nagykövetet riadóztatná, hogy úgymond ne hagyja válasz nélkül a gyilkos karikatúrát.

Ez a magyar voks - a Le Monde karikatúrája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.