A Földközi-tenger a menekültek temetőjévé vált

Olaszország katonai humanitárius akciót kezd hadihajók, helikopterek bevetésével a Földközi-tengeren a Tunéziát és Szicíliát elválasztó szorosnál. Enrico Letta olasz, miként Joseph Muscat máltai kormányfő is úgy fogalmazott, hogy a tenger itt az afrikai és a közel-keleti menekültek temetőjévé vált.

Ma délben ülnek össze Rómában a miniszterelnöki hivatalban “a biztonságos tenger” elnevezésű humanitárius katonai misszió részleteinek pontosítására. Enrico Letta kormányfő a védelmi, a belügyi és a külügyminiszterrel egyeztet, hogy miként lehetne megakadályozni az újabb tragédiákat, amikor illegális menekültek próbálják meg Afrikából vagy a Közel-Keletről elérni Szicília avagy Málta partját. Az olasz lapértesülések szerint a parti őrség hajóit most megerősítették a haditengerészet három hajójával, négy helikopterrel és két speciális, éjszaka is “látó” repülőgéppel.

Lampedusánál kimentett menekültek
A still image taken from video released on October 4, 2013 by the Italian Coastguard shows migrants rescued from the water off the southern Italian island of Lampedusa on Thursday October 3, 2013. Italian rescue workers have pulled 111 bodies from the migrant boat that sank off the island of Lampedusa on Thursday and expect to recover more than a hundred more from the submerged wreck, a coastguard official said on Friday. Footage taken October 3, 2013. REUTERS/Italian Coast Guard/Handout via Reuters (ITALY - Tags: DISASTER) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT

Vasárnap váratlan látogatást tett Líbiában Joseph Muscat máltai kormányfő, miután pénteken Málta és az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete között felborult egy Líbiából indult, szíriai és palesztin menekülteket szállító hajó. A katasztrófa túlélői állítólag arról számoltak be, hogy egy líbiai hadihajó üldözte a bárkát, és arra szólította fel annak kapitányát, hogy forduljon vissza. A hajóbalesetben 38-en vesztették életüket.

Közben a hétvégén újabb hat holttestet találtak a mentőalakulatok Lampedusa szigeténél, ahol a tíz nappal ezelőtti hajótörés az eddigi adatok szerint 364 életet követelt - írja Corriere della Sera.

Muscat máltai miniszterelnök szerint – mint az MTI jelentette – a "Földközi-tenger temetővé vált", az Európai Unió pedig magára hagyta Máltát a menekültáradat kezelését illetően. A hétvégén két újabb bárkának nyújtottak segítséget a máltai és az olasz parti őrség hajói, összesen 368 menekültet vittek a Reggio Calabria és Pozzallo befogadó táboraiba. Ugyancsak vasárnap viszont a cataniai Cibali sportcentrumából több tucat szíriai menekült szökött ki, kisgyerekekkel együtt. Az olasz lapok szerint a vasútállomásra, illetve autóstoppal igyekeznek minél távolabbra szökni, céljuk eljutni valamelyik észak-európai országba.

Enrico Letta olasz kormányfő szerint a hajótöröttek drámájára addig nem várható megoldás, amíg Brüsszel nem dönt a hatékony cselekvésről. Szerinte a Frontex – a varsói székhelyű európai bevándorlási ügynökség – “csak egyféle típussal” foglalkozik, s egyelőre képtelen reagálni a tengeren bekövetkezett halálesetek sokaságára. Ezért a Földközi-tengernél kellene egy újabb Frontex-irodát nyitni. “Ám nem várhatunk addig, amíg Európa döntést hoz, majd azt átülteti a gyakorlatba” – mondta Letta, bejelentve vasárnap a humanitárius katonai mentőakció beindítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.