Az Eb árnyékában: az utcagyerekek az életükért küzdenek

Ukrajnában rengeteg pénzt áldoztak az Európa-bajnokság előkészületeire, ez azonban nem érdekli azt a közel 160 ezer gyereket, akiknek az UNICEF ukrajnai jelentése szerint az utca az otthonuk.

Andriy teljesen leitta magát egy kharkivi erdő közepén, elaludt, és arra ébredt, hogy ég a lába. Először maga próbálta ápolni a sebeit, mivel nem mert kórházba menni. Testvére azonban tudta, hogy ha nem látja orvos, akkor a húsz éves fiú meghal.

A tizenkét éve az utcán élő Andriy most egy hajléktalanoknak fenntartott intézményben, a Depaul központban lábadozik. Nyolc évesen ment el otthonról alkoholista anyja miatt, akit azzal vádolt, hogy ő okozta egyik csecsemő testvére halálát. Amikor a Guardian riportere azt kérdezte tőle, hogy büszke-e, amiért Ukrajnában rendezik a labdarúgó-Európa-bajnokságot, csak nevetve ennyit mondott: - Nem szeretem az elnököt.

Kharkiv azon négy ukrán város egyike, amelyben focimeccseket is rendeznek majd. A Metalist nevű stadiont, ahol a dánok és a hollandok játszanak majd egymással szombaton, hatvan millió euróból újították fel. Az Európa-bajnokságra sokan úgy tekintenek, mint egy olyan eseményre, amely a Viktor Janukovics elnöksége alatt elért modernizációt dicsőíti. A városban a Szabadság téren sörsátrakat, hatalmas kivetítőket és egy színpadot állítottak fel, a Zhuravlevsky vízipark területén pedig ötezer dán szurkoló táborozik majd. Ha kicsit lentebb megyünk az úton, elérünk ahhoz a helyhez, ahol Julia Timosenko ellenzéki vezér raboskodik.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A kharkivi hajléktalanokat természetesen megpróbálták eltűntetni a városból, hogy ne is kerüljenek a vendégek szeme elé. A felnőtteket a rendőrök gyűjtötték be, és kiszállították őket a városból. Sokkal nagyobb problémát jelentenek azonban a gyerekek. Ukrajna alig lépett előre a gyerekszegénységgel való küzdelemben. Az alkoholizmus, a szülői felelőtlenség és a szegénység miatt sok gyerek menekül az utcára. A kormány ugyan tagadja a problémát, az UNICEF felmérései szerint azonban Ukrajna szerte közel 160 ezer gyerek éli mindennapjait az utcán.

Egyikőjük például a húszéves Vitaly is, aki nyáron egy sátorban lakik, télen pedig egy alagútban többedmagával. A fiú hét évesen szökött el otthonról ikertestvérével együtt, szüleik erőszakoskodása miatt. Nemrég a rendőrség felfedezte a rejtekhelyüket, könnygázt fújtak az alagútba, majd megverték őket.

A legtöbb hajléktalan gyereknek van családja, mégis az utcát választják annak ellenére, hogy néha mínusz harminc fokban kell tölteniük az éjszakát. Az UNICEF ukrajnai jelentése szerint a szegénység teljesen válságba döntötte a családokat, a szülők közül sokan az alkoholhoz menekültek, és nem törődtek többé a gyerekeikkel. A gazdasági válság még tovább rontott a helyzeten. Sokan elvándoroltak az országból, de gyerekeiket nem vitték magukkal.

-Nem sokat fejlődtünk az utóbbi években a felfogásunkat tekintve. Ha valami rosszul sikerül, összetörünk és feladjuk, nem hisszük el, hogy lehet jobb –mondta a Depaul központ igazgatója. Kelli McGee, a központ egyik tanácsadója szerint valóban a családokkal kellene kezdeni, ha meg akarják előzni, hogy a hajléktalan gyerekek száma tovább nőjön.

A kormány több elhibázott intézkedést is bevezetett, például a nevelőszülőknek pénzt fizetnek, ha befogadnak egy gyereket, ennek azonban gyakran az a vége, hogy zsebre rakják a pénzt, a gyerekkel pedig nem törődnek. Az árvaházakat kisebb hostelekkel helyettesítették, azonban nem igazán lehet ellenőrizni, hogy milyen itt a gyerekek helyzete. Pedig elég egy kis törődés is, hogy megváltoztozzon a fiatalok élete. Pár gyereket például akkor vettek magukhoz nevelőszülők, amikor meghallották a történetüket az éppen a Depaul központ által szervezett foci világbajnokságon, ahol négy évente, váltakozó helyszíneken a világ minden tájáról érkező hajléktalan gyerekek csapatai játszanak.

Lvov, óváros
Lvov, óváros
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.