A flottilla készen állt a gyilkolásra

Ezt állítja legalábbis az az izraeli tábornok, aki a hadseregben kezdődött vizsgálatot vezeti a Gázába igyekvő segélyhajó-konvoj ügyében.

Giora Ajlendnek a BBC egyik műsorában hétfőn elhangzott szavai szerint a milicisták elszántak voltak arra, hogy öljenek, és készek voltak arra, hogy őket is megölik.

A május 31-én történt incidensben kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét miután összetűzésbe keveredtek a Mavi Marmara nevű hajót megszálló izraeli kommandósokkal. A katonák azért állták a hajóraj útját, mert az át akart törni a Gázai övezet partjai előtt vont izraeli tengeri blokádon, hogy segélyt juttasson el az ott élő palesztinoknak.

Ajlend úgy vélekedett, hogy az aktivisták ellenállása a vártnál jóval hevesebb volt. A rajtaütés körülményeit számba véve, és tekintve, hogy az incidens egy hajón történt, a halottak száma még meglepően alacsony is - fejtette ki véleményét Ajlend. A tábornok júliusban egy jelentésében úgy vélte, hogy az akció megtervezése és kivitelezése sok kívánnivalót hagyott maga után. Szakmai hibákat vétettek a hírszerzési adatok feldolgozásánál, és a katonákat nem készítették fel a váratlan eseményekre - vélekedett akkor Ajlend.

A vizsgálatot vezető tábornok azonban kezdettől fogva hangoztatta, hogy a kommandó tagjai önvédelemből, jogszerűen használták lőfegyverüket, hiszen életük közvetlen veszélybe került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.