A finneket már csak a román koldussereg emlékezteti az EU-ra

Románia uniós csatlakozását követően az ottani romák nagy számban telepedtek le Finnországban. A helyi sajtó szerint ennek oka a minősíthetetlen román kisebbségpolitika

Nem ez az első ilyen bevándorlás, különböző helyekről az 1970-es években már az ország jelentős roma populációval bővült. A Iltalehti finn lap figyelmeztet rá: az utcákat megszálló koldusok serege ma már az egyetlen dolog, ami emlékezteti a finneket az Európai Unióra, illetve annak bővítésére.

Egy, az unióhoz csatlakozó ország számára kiemelkedő felelősség, hogy a leginkább leszakadó rétegek, és ezen belül elsősorban a romák számára olyan létfeltételeket teremtsen, hogy ne kelljen tömegesen – kizárólag egzisztenciális okok miatt – elvándorolniuk. Így járt el Szlovákia és Magyarország is. A legutóbb csatlakozott két balkáni állam, Románia és Bulgária ugyanakkor megfeledkezett erről a kötelességéről – írja a lap.

Az ügy eszkalálódása miatt a román nagykövetet többször megszorongatta a finn média, aki nyilvánvalóan okkal hivatkozott arra, hogy a koldusok száma össze sem mérhető azon finnországi román bevándorlókéval, akik tisztességesen dolgoznak, adót fizetnek, s igyekszenek integrálódni a társadalomba. Ugyanakkor a diplomatának szembe kellene néznie hazája mulasztásaival – figyelmeztet az Iltalehti –, s azzal a minősíthetetlen kisebbségi politikával is, melyet Bukarest folytat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.