A filozófus beszélget a terroristával

Nyilvánossá vált a francia filozófus Jean-Paul Sartre és a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet vezetője, Andreas Baader eddig titokban tartott börtönbeszélgetésének jegyzőkönyve.

Az 1974. december 4-én a Stuttgart-Stammheim börtönben lezajlott beszélgetés során Sartre igyekezett lebeszélni a RAF-terroristát a gyilkosságokról - írja a német Spiegel magazin online kiadása vasárnap.

A RAF olyan „akciókat hajtott végre, amelyekkel a nép nem értett egyet" - mondta Sartre, hozzátéve, hogy az ilyen akciók Németország számára nem igazolhatók. A beszélgetés hangneme - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - feszült volt, Baader a filozófus-íróra többször is csak a „Kérdés?" felszólítással förmedt rá.

A szélsőbaloldali RAF a hatvanas évek végén az akkori Nyugat-Németországban terrorista merényletekkel akarta megdönteni a nyugati társadalmi rendszert. A többségükben gazdasági vezetőket, politikusokat és rendőröket ért támadásokban és túszejtő akciókban összesen 34 ember halt meg. A csoport 1998-ban bejelentette, hogy feloszlatja magát.

A találkozón Baader írógépen írt téziseit olvasta fel, amikor pedig Sartre visszakérdezett, megismételte ugyanazt a mondatot. Amikor mégis egyes mondatrészeket kellett kifejtenie, akkor láthatóan nehézségei támadtak - írta a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) jelenlévő tisztviselője.

Sartre-nak rengeteg bírálattal kellett szembenéznie, amiért felkereste a terrorista vezetőt. A találkozó után tartott sajtótájékoztatóján a francia egzisztencialista filozófus és drámaíró azt állította, hogy az elkülönítéssel kínzásnak teszik ki a magánzárkában lévő Baadert, jóllehet nem is járt a cellában. Többek szerint az akkor már idős, félig vak író a rideg beszélő-helyiséget nézte Baader zárkájának.

Baader több társával együtt 1977-ben, máig tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követett el.

Jean-Paul Sartre. Állítólag elnézte
Száz éve született Jean-Paul Sartre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.