A férfiakat is beoltanák HPV ellen az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok kormányának egyik orvosi bizottságának javaslata szerint a férfiakat is beoltanák a Humán Papillómavírus elleni vakcinával, hogy megállítsák a nemi betegség rohamos terjedését.

Az oltást eddig is kérhették férfiak, ezzel a lépéssel azonban az egészségbiztosításuk fedezné a költségét - tudósít a BBC. A szakértők a döntésüket arra alapozzák, hogy a javaslatuk ellenére nagyon kevés lányt oltanak be a HPV-vakcinával. A HPV ellenes védőoltásokat általában még a nemi élet megkezdése előtt érdemes beadatni, 3 részletben - az első oltás után 1-2 hónappal, majd 6 hónap múlva. Egy felmérésből kiderült, hogy a tinédzser lányok 49 százaléka megkapta az első oltást, míg csak harmaduk adatta be magának mind a három dózist.

A bizottság a 11 és 12 év közötti fiúk oltását javasolja. Mivel a HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi – és nő – úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi.

A HPV fertőzés a leggyakoribb szexuális érintkezéssel közvetített fertőzés: minden második szexuálisan aktív felnőtt - nők és férfiak egyaránt – megfertőződik vele élete során. A fertőzések 5-10 százaléka tartóssá válik, és idővel szemölcsök, illetve daganatos elváltozások kialakulásához vezethet a nemi szerveken és azok környékén, a végbélben, ritkábban a száj-garat üregben. A HPV fertőzést a nők fertőzött férfi partnerüktől kapják el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.