A felvidéki magyarokat alig érdekli a kettős állampolgárság

Sem Szlovákiában, sem Csehországban nincs túl nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt - tudta meg az MTI tudósítója csütörtökön a pozsonyi, illetve a prágai magyar diplomáciai képviseleten.

Szlovákia esetében nagyon nehéz megbecsülni a lehetséges jelentkezők számát" - vélekedett Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. Emlékeztetett arra, hogy az érvényben lévő szlovák törvények tiltják és büntetik a külföldi állampolgárság felvételét. A szlovák belpolitikai helyzet a magyar állampolgárság felvétele ellen szól - jegyezte meg a konzul.

Szlovákiában a Robert Fico-kormány idején néhány hónapja elfogadott törvénymódosítás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki kérvényezi egy más ország állampolgárságának a felvételét. Pozsony szerint ez válasz volt a magyar könnyített visszahonosítási lépésre. Iveta Radicová miniszterelnök ismételten megígérte, hogy az új szlovák kormány módosítja ezt a jogszabályt. Farkas Géza elmondta, hogy ugyanakkor aránylag sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság felvételének feltételei iránt. Előzetes időpontot a visszahonosítási kérelem beadásához eddig azonban csak néhányan kértek -  tette hozzá. Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él  - mutatott rá a konzul - a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen  Magyarországon folyamodjon állampolgárságért.

Csehországban van érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt, de az arányos az itteni magyarság számával - mondta az MTI tudósítójának nyilatkozva Fülöp Andrea, prágai magyar konzul. Hozzátette: az emberek többnyire telefonon érdeklődnek a feltételek iránt. A diplomáciai képviselet kidolgozott egy részletesebb tájékoztatót is a helyi magyarok számára, amely a Prágai Tükör című folyóirat legközelebbi számában jelenik meg. Minden esetben felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra is, hogy tanulmányozzák a hatályos cseh előírásokat is - tette hozzá a konzul. Csehországban törvény tiltja a kettős állampolgárságot; aki felveszi más ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti cseh állampolgárságát. Kivételt csak a szlovák állampolgárság felvétele képez, amelyet a kilencvenes évek végén kétoldalú megállapodással rendeztek, illetve a korábbi kettős állampolgársági esetek. Ez döntően a Nyugatról visszatért cseh emigránsokat érinti. Ilyen kettős állampolgárok magas állami tisztségeket is betölthetnek. Karel Schwarzenberg külügyminiszternek például a csehen kívül osztrák állampolgársága is van.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint mintegy félmillió magyar él, a csehországi magyarok száma mintegy 15 ezer. Mintegy ezer csehországi magyar kettős - cseh-szlovák - állampolgársággal rendelkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.