A besült rakéta visszahullott az észak-koreai vezetésre

A nemzetközi közösség egyértelműen elítélte és provokációnak minősítette a rakétafellövést – még ha az sikertelen is volt. A felszólalásokból egyelőre nem derül ki sok minden arról, hogy pontosan milyen szankciókat terveznek bevezetni Észak-Korea ellen.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője egy közleményben ítélte el Észak-Koreát. Eszerint az ország agresszív viselkedése miatt a fellövés önmagában nem volt meglepő. Azonban az ország bármilyen fegyveres kísérlete veszélyt jelent a nemzetközi közösség számára, ezért az Egyesült Államok továbbra is Észak-Koreán tartja a szemét.

A közlemény szerint az ilyen provokatív cselekedetekkel az ország még jobban elszigeteli magát. Ráadásul amíg Észak-Korea fegyverekre pazarolja a pénzét, addig az emberek éheznek. Carney megemlítette azt is, hogy Barack Obama konstruktívan együtt akart működni Észak-Koreával, de ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy tartja magát az ígéreteihez, betartja a nemzetközi közösség által előírt kötelezettségeit, és fenntartja a békét szomszédaival.

Az USA és Észak-Korea nemrég megállapodott, hogy ha a kommunista állam felfüggeszti fegyverkísérleteit és nukleáris programját, akkor az Egyesült Államok élelmiszersegélyt juttat az országba. A rakétafellövés után azonban az USA valószínűleg felfüggeszti a további élelmiszer-szállítmányokat. Carney hozzátette, hogy a felfüggesztés ideiglenes.

Észak-Korea szomszédai szintén azonnal reagáltak a rakéta fellövésére. Kim Sung-hwan dél-koreai külügyminiszter szerint Észak-Korea megszegte az ENSZ BT 1874-es határozatát, amely tiltja a fegyverkezésre alkalmas, ballisztikus rakétával való kísérletezést. Szerinte a fellövés olyan provokatív cselekedet volt, amely fenyegeti a Koreai-félsziget és Észak-Ázsia békéjét.

Fudzsimura Oszamu japán kormányszóvivő szerint a fellövés – annak ellenére, hogy nem sikerült – veszélyeztette Japánt és az ott élő embereket. A kilövés egyértelmű provokáció, és sérti az ENSZ BT határozatát. Jun Azumi japán pénzügyminiszter pedig gazdasági szankciókat is kilátásba helyezett, habár azt is elmondta, hogy megvárják, hogyan reagál a nemzetközi közösség.

Liu Weimin, a kínai külügyminisztérium szóvivője felszólította a környező államokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és tartózkodjanak mindenféle olyan cselekedettől, amely megzavarná a térség békéjét.

William Hague brit külügyminiszter szintén az ENSZ BT határozatának megsértésére hivatkozott, és kijelentette, Nagy-Britannia felszólítja Észak-Koreát, hogy mindenféle fegyveres és nukleáris kísérletet függesszen fel. Guido Westerwelle német külügyminiszter szintén a kötelezettségei megszegésével vádolja Észak-Koreát, és kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a Koreai-félszigeten a műhold fellövése után növekszik majd a feszültség.

Az ENSZ BT péntekre összehívott egy rendkívüli ülést, melyen valószínűleg elítélik majd Észak-Koreát, de nem sok esély van arra, hogy azonnal újabb szankciókat hoznak az ország ellen.

Dél-koreai rendőrök figyelik, ahogy tüntetők felgyújtanak egy papírból készült rakétát Kim Dzsong Un bábújával. Az igazi kilövés sem volt sokkal sikeresebb
Policemen watch as protesters, from conservative, right-wing and anti-North Korean civic groups, burn an effigy of North Korean leader Kim Jong-Un bound on a mock North Korean missile during a protest against the North's rocket launch near the U.S. embassy in Seoul April 13, 2012. North Korea said its much hyped long-range rocket launch failed on Friday, in a very rare and embarrassing public admission of failure by the hermit state and a blow for its new young leader who faces international outrage over the attempt. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.