A felkelők még tartják magukat Zamboanga városában

Kedden házak kaptak lángra a Fülöp-szigeteki biztonsági erők és a fegyveres muzulmán lázadók hétfőn hajnalban kezdődött összecsapásában a déli Mindanao sziget nyugati része nagyvárosa, Zamboanga tengerparti peremkerületeiben. A Reuters értesülése szerint tűzoltóautók próbálták a tűz terjedését megakadályozni, miközben a lövöldözés folytatódott.

Hétfőn motorcsónakokon több száz fegyveres foglalt el legalább öt települést, túszokat ejtettek. Állítólag az volt a céljuk, hogy az egymillió lakosú város polgármesteri hivatalára kitűzzék zászlajukat, s ezzel deklarálják a terület függetlenségét. A hadsereg azonban megakadályozta előrenyomulásukat, a haditengerészet pedig azt, hogy a közeli Basilan és Jolo szigetekről további muzulmán fegyveresek érkezzenek. Az eddigi hivatalos közlések szerint összesen eddig 15-en veszették életüket az összecsapásokban. Zamboanga kikötőit, repülőterét lezárta a hatóság, az üzletek, iskolák kedden is zárva tartottak.

A Fülöp-szigetek lakosságának döntő része – az egykori spanyol gyarmatosítás következtében – katolikus, ám a déli szigeteken viszonylag jelentős a muzulmán kisebbség aránya. A hetvenes évek óta tart, kisebb-hosszabb megszakításokkal a muzulmánok autonómiát, illetve függetlenséget követelő felkelése. Becslések szerint a konfliktusban legalább százezren vesztették életüket, s kétmillióan lakóhelyük elhagyására kényszerültek. A manilai központi kormányzat 1996-ban kötött békemegállapodást a Moro Nemzeti Felszabadítási Fronttal (MNLF), amely korlátozott autonómiát biztosított Mindanao szigetének egy részén a muzulmánoknak.

Az MNLF egy szárnya, a korábbi egyetemi professzor Nur Misuari vezetésével azonban nem tartotta elegendőnek az autonómiát, illetve azt állította, hogy a központi kormányzat szabotálja annak végrehajtását. Manila tavaly aztán Malájföld és az Iszlám Konferencia Szervezete közvetítésével megállapodást írt alá a hasonló nevű Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) vezetésével, ennek értelmében egy új autonóm entitás jön létre Bangsamoro elnevezéssel, s az önigazgatás nagyobb hatalmával Mindanao szigetén.

Állítólag az MNLF említett radikális szárnya a mostani akcióval Zamboanga városában azt kifogásolja, hogy őket kihagyták ebből az új megállapodásból. Az említett Nur Misuari hónapokkal ezelőtt már bejelentette, hogy szembeszáll a megállapodással, amely pedig Mindanao mellett Sulu és Palawan szigetekre is kiterjed, s új autonóm alkotmánya tervezetét már az ENSZ-hez is eljuttatták. A feszültség a helyi sajtó kommentárjai szerint elsősorban annak tulajdonítható, hogy a Manilával kötött megállapodás értelmében Bangsamoro gazdasági eredményeiből 75 százalékában az MILF, 25-ben a központi kormányzat részesedik. Más muzulmán csoportok, így az említett MNLF viszont kimaradt az osztozkodásból.

A helyzetet bonyolítja, hogy a déli szigeteken továbbra is szerepet játszanak a történelmi tradíciókra hivatkozó szultánságok. A közelmúltban egy a mostani zamboangai akcióhoz hasonló történt Borneo szigetének Malajziához tartozó részén is, ahol ugyancsak mintegy száz Fülöp-szigeteki fegyveres szállt partra azzal, hogy visszaállítják az egykori Solo szultánságot.

A fülöp-szigeteki biztonsági erők vonulnak fel Zamboanga városában
Government soldiers with armored personnel carriers move to reinforce the government forces battling the Moro National Liberation Front (MNLF) rebels near the hostile ground in Zamboanga City, southern Philippines September 10, 2013. Houses were set ablaze on Tuesday as fighting erupted between Philippine security forces and Muslim rebels occupying five districts of the southern Philippine city of Zamboanga, witnesses said. On Monday, hundreds of heavily armed Muslim gunmen landed in coastal districts of Zamboanga, took 30 hostages and had planned to march to the city hall to raise their flag and declare an independent state. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.