A felkelők is vetettek be vegyi fegyvert Szíriában

Az Aszad-rezsim erről állítólag bizonyítékokat adott át Oroszországnak.

Szíria bizonyítékokat adott át Oroszországnak arról, hogy a két és fél éve zajló polgárháborúban a felkelők vegyi fegyvert vetettek be – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz miniszterelnök-helyettes szerdán egy interjúban. Rjabkov a Russia Todaynek beszélt arról, hogy a felkelőknél is vannak vegyi fegyverek, és használják is őket, de azt nem árulta el, hogy milyen típusú arzenálról van szó. Kritizálta viszont azt a jelentést, amelyet az ENSZ szakértői csoportja készített helyszíni vizsgálatok után arról a nagyszabású támadásról, amelyet a nyugati hatalmak szerint Bassár el-Aszad szír elnök hadserege hajtott végre a felkelők és civilek ellen augusztus 21-én Damaszkusz külvárosában, Gútában, 1429 embert ölve meg. Ez a jelentés Rjabkov szerint egyoldalú, elfogult, és hiányos információkon nyugszik. Az ENSZ nem nevezett meg felelőst az augusztus 21-i támadásért, de az Egyesült Államok és szövetségesei szerint nyilvánvaló, hogy a támadást az Aszad-rezsim egységei hajtották végre. Ezt igazolja szerintük, hogy a szaringázt hordozó rakétákat haditámaszpontokról indították el, és a felkelők által ellenőrzött területeken landoltak.

Az egyébként, hogy a felkelők is vetettek be vegyi fegyvert a polgárháborúban, nem új keletű vád. Az Aszad-rezsim folyamatosan hangoztatja, és márciusban megpendítette Carla del Ponte volt ICTY-főügyész is, miután elutazott Szíriába egy ENSZ-bizottság tagjaként. Del Ponte akkor azt mondta, a bizottság arra utaló nyomokat talált, hogy a felkelők szeretnek vegyi fegyvert használni, de arra egyet sem, hogy az Aszad-rezsim valaha bevetett volna két és fél év alatt.

Augusztus 21. miatt az Egyesült Államok megtorló csapással fenyegette meg Szíriát. Ezt az Aszad-rezsimnek azzal az orosz felvetésre született ígérettel sikerült elkerülnie, hogy csatlakozik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) és a Vegyifegyver-tilalmi Szerződéshez (CWC) is, valamint nemzetközi felügyelet alá helyezi a vegyi arzenálját, amelynek megsemmisítéséről jövő év közepéig ENSZ-szakértők döntenek.

Bassár el-Aszad szerdán köszönetet mondott Oroszországnak, amiért támogatja Szíriát a "vad támadásokkal" szemben. A szíriai államfő Damaszkuszban fogadta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest - közölte a szíriai állami televízió. Aszad úgy vélte, hogy az esetleges amerikai katonai beavatkozást ellenző orosz álláspont hozzájárulhat egy új, "kiegyensúlyozott világrend" létrejöttéhez.

"Nekünk vannak adataink arról is, hogy az augusztusi eseményekhez hasonló esetekből több is volt" - jegyezte meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerda délután. "Mindezt át foguk tekinteni az ENSZ biztosnági tanácsában együtt az ENSZ szakértők jelentéseivel együtt" -  tette hozzá Lavrov.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.