A felesége és a gyerekek előtt lőtték agyon az ellenzéki politikust

A nacionalista Front Populaire egyik vezetője, Mohamed Brahmi néhány hónapon belül már a második politikus, akivel a nyílt utcán végeztek Tunéziában.

Csütörtökön Tunéziában lelőtték Mohamed Brahmit, az ellenzéki nacionalista párt, a Front Populaire egyik vezetőjét. Brahmival a bérgyilkosok a saját háza előtt végeztek, a felesége és a gyerekek szeme láttára, amikor reggel munkába indult Tunisz Ariana nevű negyedében – jelentette a TAP hírügynökség. Brahmi az új tunéziai alkotmány megírásával megbízott testület, a Nemzeti Alkotmányozási Tanács tagja. A Front Populaire szóvivője, Mohszen Nabti sírva, a rádióban jelentette be, hogy Brahmira golyózáport zúdítottak a családja előtt.

Tunéziában néhány hónapon belül ez már a második nagy politikai gyilkosság. Február 6-án a Front Populaire másik vezéralakja, Chokri Belaid lett merénylet áldozata. Vele ugyanúgy végeztek, mint most Brahmival: munkába menet lelőtték a saját háza előtt. Belaid meggyilkolása mögött a hatóságok hat embert sejtenek: Ali Larajed miniszterelnök egyik tanácsadója hónapokkal a merénylet után, tegnap jelentette be, hogy azonosították őket. Ahogy a tanácsadó, Noureddin B'Hiri hozzáfűzte, Lotfi Ben Dzseddu belügyminiszter nemsokára bejelentést tesz a gyanúsítotakkról – hogy mikor, azt B'Hiri nem árulta el. Arról, hogy a csütörtöki merénylettel kit gyanúsítanak, a hatóságok egyelőre nem tettek bejelentést.

Azután, hogy Belaidot megölték, Tunéziában megbukott a Hamadi Dzsebali vezette koalíció. Dzsebali pártja, a mérsékelt iszlamista Ennahda ettől függetlenül hatalmon maradt, a jelenlegi, technokrata kabinetet az a Larajed vezeti, aki az előző kormányban belügyminiszter volt. A Front Populaire még a Dzebali-kormány leváltására alakult meg 12 ellenzéki párt szövetségeként.

Brahmi meggyilkolása után több ezer ember gyűlt össze egy rögtönzött tüntetésre a a tuniszi belügyminisztérium épülete elé. Az Ennahda elleni jelszavakkal az ajkukon tiltakozók egy része utakat zárt le és autógumikat gyújtott fel. A zavargások hírére Rasid Gannúsi, az Ennahda elnöke úgy reagált, Brahmi meggyilkolásának a célja csak az volt, hogy megállítsa Tunézia demokratikus átalakulását, amely a Líbiában, Egyiptomban és Szíriában látható káoszhoz képest az egyedüli működő modell lehetne az arab tavasz országaiban.

Az arab tavaszt jelentő forradalmak Tunéziából indultak el 2011 decemberében, miután a gazdasági helyzet elleni tiltakozásul Sidi Buzidban felgyújtotta magát és meghalt egy egy fiatalember, akinek az illegálisan működő gyümölcsös standját a rendőrök elkobozták. Az ezután kezdődött, forradalomig fajuló tüntetéssorozat elsöpörte Zine El Abidine Ben Ali elnök rezsimjét. Az államfő Szaúd-Arábiába menekült. Csütörtökön Brahmi meggyilkolása miatt tüntettek a forradalom gyújtópontjában, Sidi Buzidban is. Az agyonlőtt ellenzéki politikus az Ennahda egyik ismert kritikusa volt. Péntekre a Nemzeti Alkotmányozási Tanács gyásznapot hirdetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.