A fél országtól ellopták a hitelkártyaadatokat

A dél-koreai hitelminősítő intézet egyik munkatársa gondolt egy merészet, és megszerezte húszmillió ügyfél nevét, társadalombiztosítási számát és hitelkártyaszámát is.

A tolvaj annak a cégnek dolgozott, amely hozzáfér a három legnagyobb dél-koreai kártyakibocsátó – a KB Kookmin Card, a Lotte Card, és NH Nonghyup Card – ügyféladataihoz. A három cég ezek alapján az adatok alapján állapítja meg, melyik ügyfél mennyire hitelképes. A hitelminősítő munkatársa egyébként nem tett mást, mint mindent lemásolt egy USB-meghajtóra, majd eladta azokat egy marketingcégnek.

A lopásra még a hónap elején derült fény, ám az ügyészség csak most hozta nyilvánosságra a hírt. Az adattolvajt és az említett marketingcég vezetőjét letartóztatták. A három érintett bank vezetője pedig nyilvánosan bocsánatot kért.

A dél-koreai hatóságok azzal próbáltak nyugtatgatni, hogy a bűncselekményt még időben megállították, és nagyon kevés az esélye, hogy bárkinek az adataival visszaélnének, de ha mégis így lesz, azt a kártyakibocsátónak kell megtérítenie. Az dél-koreaiak mégis elárasztották a bankfiókokat, a telefonos ügyfélszolgálatokon pedig képtelenség vonalat kapni – írja a Washington Post. A lap szerint az ügy arra világít rá, hogy a hitelkártya-kibocsátók mennyire nem ügyeltek az adatok biztonságára, hiszen kiderült, hogy az adatokat még csak nem is titkosították.

A BBC emlékeztet: nem ez az első eset, hogy a Dél-Koreában vásárlók adatait lopják el. 2012-ban két hackert azért tartóztattak le, mert ellopták a KT Mobile telefontársaság 8,7 millió ügyfelének az adatait. Egy évvel korábban a helyi közösségi hálózat, a Cyworld 35 millió felhasználójának az adataihoz fértek hozzá.

Hitelkártya-reklámok Szöulban. Nem ez az első esetet, hogy ipari mennyiségű adatot lopnak el
Advertisements of credit cards are seen on a glass door as a woman stands at the Myeongdong shopping district in Seoul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.