A fejbe lőtt képviselőnőt is bevetnék a fegyverek elleni harcban

A két éve kis híján agyonlőtt Gabrielle Giffordsszal Michael Bloomberg New York-i polgármester találkozott.

A hivatalos programban nem is szerepelt a dolog, de Michael Bloomberg New York-i polgármester csütörtökön leült egy beszélgetésre Gabrielle Giffordsszal, azzal a demokrata képviselőnővel, akit két évvel ezelőtt lőtt fejbe egy ámokfutó Arizonában. A találkozóról csak az esemény után számolt be Twitter-oldalán a New York-i polgármesteri hivatal.

Giffords két éve, 2011. január 8-án lett a támadás áldozata egy tucsoni szupermarket parkolójában tartott választási gyűlésen. Merénylője, a 21 éves Jared Loughner közelről fejbe lőtte a képviselőnőt, akinek csodaszámba megy, hogy felépült az elszenvedett agysérülésekből. Giffords – akit korábban háromszor választottak meg szövetségi képviselőnek – szólalt már meg a nyilvánosság előtt, de a beszéd máig nehezére esik, és bár nem zárta ki, hogy visszatér a politikába, lemondott a mandátumáról.

A visszatérésre kiváló alkalom lehet az a vita, amely az Egyesült Államokban éppen kitörni készül a fegyvertartás korlátozásáról a 27 halálos áldozatot követelő connecticuti tragédia árnyékában. Bloomberg célja a találkozóval valószínűleg az volt, hogy rávegye Giffordsot a kiállásra a támadófegyverek tilalmáért indítandó harcban, így gyakorolva nyomást a deomokratákra is – mondta a találkozóról egy névtelenséget kérő forrás a New York Postnak. (Bloomberg még republikánusként kezdte a politikai karrierjét, függetlenként választották meg a tisztségre, és mostanában többnyire a demokraták, illetve az Obama-adminisztráció által felkarolt ügyeket támogatja.) Dianne Feinstein, a washingtoni szenátus hírszerzési bizottságának elnöke a connecticuti tragédia után azt ígérte, a támadófegyverek tilalmáról szóló törvénytervezetet azonnal benyújtja, ahogy januárban összeül az új képviselőház és a szenátus.

Loughner novemberben hétszeres életfogytiglant kapott a Giffords elleni támadásért. Csak vádalkuval sikerült elkerülnie, hogy halálra ítéljék.

Gabrielle Giffords volt arizonai képviselőnő szeptemberben először beszélt hosszabban azóta, hogy 2011 január 8-án meglőtték Tucsonban
Former Rep. Gabrielle Giffords (D-AZ) (R) and Rep. Debbie Wasserman Schultz (D-FL) react after reciting the Pledge of Allegiance during the final session of the Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina September 6, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.