A Fehér Özvegy legendája

Lehetséges, hogy az a fiatal nő is részt vett a nairobi bevásárlóközpont elleni támadásban, akinek férje a 2005. júliusi londoni metrórobbantások egyik elkövetője volt.

A sajtóban csak „Fehér Özvegyként” emlegetett Samantha Lewthwaite nem sokkal a londoni támadás után eltűnt, feltételezések szerint radikalizálódott; a kenyai hatóságok évek óta körözik.

Samantha Lewthwaite útlevélképe
Samantha Lewthwaite útlevélképe

A sajtó azért kapta fel ismét Lewthwaite nevét, mert több szemtanú is arról számolt be, hogy szombaton a fegyvereseket egy angolul beszélő fehér nő irányította, akinek a szavait tolmács fordította szuahélire. A kenyai külügyminiszter, Amina Mohamed pedig egy televíziós interjúban azt mondta: az egyik elkövető egy brit nő, aki „már sokszor csinált ilyet.” A The New York Timesnak nyilatkozó kenyai biztonsági illetékesek szerint pedig több támadó is elmenekülhetett még szombaton, áldozatnak álcázva magukat. Köztük volt két nyugati nő is, akik korábban a támadást irányították.

A 29 éves Lewthwaite egy Aylesbury nevű kisvárosban nőtt fel egy csendes utcában, szerény házban. Édesapja katona volt. Tizenöt évesen tért át az iszlám hitre, amikor szülei válása idején összebarátkozott egy környékbeli muzulmán családdal. A sajtó szerint a biztos háttér, a konzervatív értékek vonzották a valláshoz. A Londontól hatvan kilométerre északnyugatra fekvő város önkormányzati képviselője, Raj Khan a BBC-nek azt mondta, Samantha visszahúzódó, félénk kislány volt, akivel könnyen ki lehetett jönni. „Nem vezető volt, inkább olyan, aki követi a többieket” mondta. Az iskolában feltűnést keltett azzal, hogy hirtelen fejkendőt, illetve később még konzervatívabb muzulmán női ruházatot kezdett hordani – egyébként felettébb büszkén.

2002-ben az interneten ismerkedett meg a jamaicai születésű Germaine Lindsey-vel, akivel néhány hónap múlva összeházasodtak. Második gyermeküket várták, amikor Lindsey felrobbantotta magát a londoni metrón, 26 ember halálát okozva. Lewthwaite akkor nyilvánosan elítélte férje tettét, és azt állította, nem tudott terveiről. Szerinte a radikális mecsetekben „mérgezték meg” férje gondolatait. Egy ideig rendőrségi védelem alatt is állt, mert támadások érték a házat, ahol lakott.
Később azonban eltűnt a hatóságok szeme elől, és legközelebb Afrikában bukkant fel. Feltehetően újra férjhez ment, ismét egy iszlamista harcoshoz. Egyes hírek szerint már a második férj is meghalt, egy csoporton belüli viszály következtében, ám Lewthwaite-nek tőle is született egy gyermeke. Feltehetően hamis dél-afrikai útlevelet használ. A kenyai hatóságok szerint radikalizálódott, kapcsolatba került az al-Shababbal, és társaival terrortámadásokat tervezett mombasai turistaközpontok ellen. Emiatt már évek óta körözik.

Épp kedden van az említett mombasai támadás két kitervelőjének egyik tárgyalási napja Nairobiban – jelentette a Reuters. A hatóságok azt állítják, hogy amikor 2011 decemberében egy rajtaütés során elfogták a brit Jermain John Grantet és bűntársát, Warda Breiket, egy harmadik gyanúsított megszökött. Úgy vélik, ő Lewthwaite volt, aki feltehetően néhány héttel később, karácsony másnapján szökött át három gyermekével Tanzániába.

– Egyfajta mitikus figurává vált az elmúlt években – mondta a BBC Kenyában járt tudósítója, Peter Taylor, aki szerint nagy rá az esély, hogy a külügyminiszter által említett nő Lewthwaite. A Daily Telegraph újságírója, Mike Pflanz viszont arra figyelmeztet: a „Fehér Özvegyről” nagyon keveset tudni, és nagyon nehéz kiválogatni a sok spekuláció közül, hogy vajon mi az igazság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.