A Fehér házba várják Hu Csin-taót

Barack Obama amerikai elnök állami látogatásra hívta meg az Egyesült Államokba Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőt.

Ezt fehér házi illetékesek közölték szombaton, miután a két elnök Torontóban találkozott. A látogatás időpontjáról még tárgyalnak. Obama és Hu a fejlett és fejlődő országok (G20) csúcstalálkozóján vesz részt a kanadai városban.

A két államfő igyekezett elfeledtetni az elmúlt hónapok feszültségeit, annak ellenére, hogy Kína hangsúlyozta, visszautasít minden, a jüan árfolyamával kapcsolatos nyomást.

"Örömmel állapítom meg, hogy a nemrégiben a két fél által tett közös erőfeszítések eredményeképpen tényleges eredményeket értünk el a kapcsolatunkban" - mondta Hu Csin-tao a találkozó kezdetén. Hozzátette: erősíteni kell a egyeztetést az amerikai féllel a fontos regionális és nemzetközi kérdésekben.

Barack Obama hangsúlyozta: "Az elmúlt tizenöt hónapban nagyon keményen dolgoztunk, akárcsak a munkatársaink, hogy a kölcsönös bizalomra építsük a kapcsolatunkat, és véleményem szerint sokat elértünk".

A kínai küldöttség egyik tagja ugyanakkor Torontóban figyelmeztetett, hogy Kína nem enged a G20 nyomásának a jüan árfolyamát illetően.

"Ha változás van a jüan árfolyamában, ez a kínai gazdaság belső dinamikájának köszönhető, nem pedig valamilyen nemzetközi szervezet nyomásának" - mondta Ma Hszin (Ma Xin),  a Nemzetközi Fejlesztési és Reform Bizottság magas rangú vezetője sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hónapokban több kérdés is terhelte a két ország kapcsolatait, közöttük a januárban bejelentett tajvani fegyverüzlet és a dalai láma februári látogatása a Fehér Házban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.