A Fehér Házat értesítették a terrorról

A elnöki rezidencia mellett a külügyminisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) már két órával a bengázi amerikai konzulátust ért támadás után arról tájékoztatták, hogy egy iszlamista szervezet vállalta a merényletet – derült ki egy kormányzati e-mailből, amelyről szerdán számolt be a sajtó.

Az üzenet szerint a négy amerikai külügyi alkalmazott életét követelő, szeptember 11-i támadásért az Anszár as-Saría elnevezésű iszlamista szervezet vállalta magára a felelősséget a Facebookon és a Twitteren közzétett posztjaiban. Ezt az Egyesült Államok tripoli nagykövetsége jelentette. Az e-mail, amelyet egy külügyminisztériumi címről küldtek szét amerikai kormányzati hivatalokba, újabb kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy Washington a támadást követő napokban hivatalosan miként kommunikálta a történteket.

„Egy Facebook-bejegyzés önmagában még nem bizonyíték. Azt hiszem, ez (az e-mail) csak még jobban rávilágít arra, hogy milyen képlékenyek voltak akkor és még jó ideig a jelentések” - jelentette ki szerdán Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki az ügy alapos kivizsgálását ígérte. Jay Carney fehér házi szóvivő szerint a Facebook-posztról szóló email nem volt titkos. Egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy az Anszár as-Saria néhány órán belül elhatárolódott a támadástól. „Egyik közlést sem lehetett tényként elfogadni, ezért folytatunk vizsgálatot” - hangsúlyozta Carney.

A támadásban Christopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette, az ügy pedig éles szópárbaj tárgya volt az amerikai elnökjelöltek október 16-i, második televíziós vitáján is, amikor a republikánus kihívó, Mitt Romney azt kívánta rábizonyítani Barack Obama elnökre, hogy két héten át nem terrortámadásként kezelte az ügyet. Az elnök ugyan már a támadás másnapján arról beszélt, hogy egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg Amerika eltökéltségét, ám Carney és kormányzati illetékesek egészen szeptember 19-ig vártak azzal, hogy terrortámadásnak minősítsék az esetet. Mindaddig arról beszéltek: nincs bizonyíték arra, hogy a támadás előre kitervelt cselekmény lett volna, és Bengáziban egy spontán tiltakozás fajult el, amelyet a Mohamedet kigúnyoló film váltott ki.

Az ügyben több hivatalos vizsgálat folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.