A Fehér Ház védte meg Iránt Izraeltől

Az Egyesült Államok akadályozta meg tavaly, hogy Izrael letámadja Irán natanzi nukleáris központját. Washington a gyanú szerint atombomba előállításán ügyködő ország elleni szabotázsakciókkal csitítgatta egy Irán ártalmatlanságát hangoztató jelentés miatt felháborodott szövetségesét.

Az Egyesült Államok akadályozta meg tavaly, hogy Izrael letámadja Irán natanzi nukleáris központját - adta hírül a New York Times. Izrael speciális, föld alatti létesítményekig hatoló bombákat kért az Egyesült Államoktól. Az elképzelés szerint az izraeli vadászgépek Irakon átrepülve támadták volna a natanzi komplexumot. Az ott működő urándúsító üzemben izraeli gyanú szerint Teherán atomfegyver előállításán ügyködik.

A légitámadás ötlete egy 2007-es amerikai jelentés nyomán merült fel, amely mély felhördülést keltett Izraelben. Az Egyesült Államok titkosszolgálatait egyesítő bizottsági dokumentum leszögezte, hogy Irán már négy évvel korábban, 2003-ban felfüggesztette atomprogramját. Izrael ezt cáfoló bizonyítékokkal állt elő, kérve az Egyesült Államok közreműködését egy Natanz elleni légitámadáshoz

George Bush elnök az adminisztráció több tekintélyes tagjának beavatkozására megtagadta a közreműködést az akcióban, és a natanzi komplexum elleni szabotázsakciókra vonatkozó elképzelésekkel tántorította el szövetségesét a fellépéstől.  Robert Gates védelmi miniszter azzal érvelt, hogy egy nyílt izraeli akció nem érte volna el célját, és csak kiszélesítette volna a közel-keleti konfliktust.

A szabotázsakció-sorozat 2008-ban állítólag el is kezdődött, megpróbálva felszámolni azokat a hálózatokat, amelyek fenntartják a vitatott célú atomprogramot.

A vasárnap a New York Timesban megszellőztetett hírt a Fehér Ház nem kommentálta. Napvilágra kerülése után Barack Obama leszögezte, szakítva a korábbi, republikánus  adminisztráció Irán-politikájával párbeszédre törekszik Iránnal. A leendő elnöknek hivatalba lépése után gyors és nehéz döntést kell hoznia arról, hogy folytatja-e az Irán elleni szabotázsakciót - jegyezte meg a The New York Times.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a natanzi urándúsítóban 2008. áprilisában
Iranian President Mahmoud Ahmadinejad (2nd L) visits the Natanz nuclear enrichment facility, 350 km (217 miles) south of Tehran, April 8, 2008. Iran has begun installing 6,000 new centrifuges at its uranium enrichment plant, Ahmadinejad said on Tuesd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.