A fegyverlobbi fegyveres őröket küldene az iskolákba

Az amerikai Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) által pénzelt tanulmány azt javasolja, hogy minden iskolában legyenek fegyveres őrök. A fegyvertartás szigorítását támogatók azonnal tiltakozni kezdtek, szerintük az elképzelés veszélyes és radikális.

A legaktívabb és legnagyobb fegyvertartást támogató lobbi csoport Asa Hutchinson, volt republikánus kongresszusi képviselő vezetésével mutatta be „független” tanulmányát az iskolák biztonsági szintjéről Washingtonban. A javaslatokat kidolgozó csapat elméletileg nincs kapcsolatban a Nemzeti Lőfegyver Szövetséggel (NRA), habár ők finanszírozták a munkát, így a kritizálók egyértelműnek veszik, hogy az NRA elképzelését tükrözi a jelentés. A The New York Times szerint a sajtótájékoztatón szokatlan szintű volt a biztonsági készültség, még egy bombakereső labrador retriever is részt vett az eseményen.

A 225 oldalas jelentés az NRA harcias alelnökének, Wayne LaPierre-nek a javaslatát eleveníti fel, aki a tavaly decemberi newtowni lövöldözés után kijelentette: egy fegyveres rossz fiút csak egy fegyveres jó fiú állíthat meg. A newtowni ámokfutó 26 ember, köztük húsz kisgyerek életét vette el a connecticuti Sandy Hook általános iskolában. A tragédia után került előtérbe a fegyvertartás szigorítása, ami miatt az NRA is felvette a kesztyűt, és ontja magából a javaslatokat.

Hutchinson elmondta, a jelentés egyik következtetése, hogy egy fegyverrel felszerelkezett őr lecsökkentené az időt, ami alatt hatástalanítani lehetne a lövöldözőt. Szerinte a válaszidő nagyon fontos: ha van valaki a közelben fegyverrel, akkor életeket lehet menteni.

A jelentésben például azt ajánlják, hogy változtassák meg az állami, illetve a helyi törvényeket, ami után lehetővé válna, hogy az iskolai személyzet, így a tanárok is fegyverrel járkáljanak az iskolaépületekben. Ehhez még egy állami szintű törvénytervezetet is csatoltak. Szövetségi szinten támogatnák, hogy felfegyverezzék a személyzetet, illetve ebből a pénzből ki is képeznék őket. Természetesen ehhez az NRA felajánlja saját szolgálatait is: 40-60 órában vezetnék be a leendő őröket a fegyverhasználatba. A javaslat szerint a fegyveres személyzet nemcsak kézifegyvert, hanem olyan AR-15-ös félautomata támadófegyvert is tarthatna, mint amilyet a newtowni támadó használt.

A javaslatokat azonnal elutasították a fegyvertartás szigorítását támogató csoportok, írja a The Guardian. A Fegyveres Erőszak Megállításának Koalíciója nevű szervezet vezetője, Josh Horwitz kijelentette, hogy az NRA az utolsó szervezet a világon, akinek bele kellene avatkoznia az iskolaügyekbe. A 40-60 óra nem elég, folyamatos kiképzésre lenne szükség, ami nélkül fegyvereseket alkalmazni iskolákban veszélyes. – A legfontosabb képesség, hogy tudd, mikor ne lőj. Ehhez pedig állandó tréningezés kell – jelentette ki Horwitz, és hangsúlyozta: ha az NRA valóban komolyan foglalkozna az iskolák biztonságával, akkor azon gondolkodnának, hogyan csökkentsék a támadófegyverek és a nagy kapacitású tölténytárak számát. Illetve azon dolgoznának, hogy azok legyenek kevesebben, akiknek nem kellene a kezébe fegyvert adni.

Mike Thompson demokrata képviselő szerint a tanárok felfegyverzése csak a legutóbbi esetre lenne válasz, hiszen Newtown előtt egy oregoni bevásárlóközpontban és egy coloradói moziban volt lövöldözés. Ami viszont nem azt jelenti, hogy az összes mozigépészt fel kellene fegyverezni.

Az iskolák biztonságának javítására tett javaslatok valószínűleg csak egy taktika részei: pozitív színben akarják feltüntetni a szervezetet, illetve ki akarják védeni azokat a vádaskodásokat, melyek szerint az NRA meg akarja akadályozni, hogy az Egyesült Államok biztonságosabb hely legyen.

A The New York Times véleményblogja rámutat, hogy a jelentésben példaként felhozott iskolai lövöldözések részleteit tévesen közlik. A szerző kifigurázza, hogy golyóálló üveget javasolnak az iskoláknak, miközben azok olyan rossz állapotban vannak, hogy ilyen drága átalakításokra nincs pénz. A blog szerzője szerint az egyetlen megoldás, ha nem kerül fegyver a problémás diákok kezébe. A tanulmányban erre azt javasolják, hogy próbálják meg kiszűrni azokat a diákokat, akik fenyegetést jelenthetnek. Kevesebbet kellene a gyerekeket bántalmazni, a biztonság, a tisztelet és az érzelmi támogatás pedig csökkenti az erőszak esélyét. A szerző azonban megjegyzi, hogy arról egy szó sincs, milyen könnyen jutnak a gyerekek fegyverhez. Ráadásul nem tudnak úgy elmenni egy sporteszközöket árusító üzletbe baseballkesztyűt venni, hogy ne látnának a falra kirakva támadófegyvereket.

Fegyverbeszolgáltatás Kaliforniában. Newtown fordulópont volt
A small portion of guns that were turned in by their owners are stacked inside a truck at a gun buyback held by the Los Angeles Police Department in Los Angeles, California, December 26, 2012 following the mass shooting at Sandy Hook Elementary School in Connecticut. The program normally occurs in May but Los Angeles mayor Antonio Villaraigosa accelerated the schedule in response to the December 14 shooting that left 20 children and six adults dead, along with the gunman, and caused a national outcry against gun violence. People can anonymously trade in their guns, no questions asked, for $200 grocery store gift cards for automatic weapons and $100 gift cards for shotguns, handguns and rifles. REUTERS/David McNew (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.