A Facebookon nincs szlovák–magyar viszály

Gyorsan gyarapodik a Facebook közösségi oldalon indult szlovák-magyar csoport, amely a két ország közötti viszonyt próbálja javítani. Szlovák és magyar internetezők is egyaránt elvetik a konfliktust, amelyet szerintük a szélsőségesek és apolitikusok generálnak.

A Facebook internetes közösségi oldalon gyorsan gyarapodó szlovák–magyar csoportot kezdeményezett egy Rastislav Pavlik nevű szlovák internetező. A csoport – amely az elmúlt három nap alatt majdnem kétezer tagúra duzzadt – párbeszédet kezdett, és azt próbálja bizonyítani, hogy a szélsőségesek és a politikusok kivételével senki sem érzékel valódi konfliktust.

„A szélsőségeseket mindenhol hallani, ám a tisztességes emberek hallgatnak mindkét oldalon” – írja vitaindítójában Pavlik. „Ezért jött létre ez a csoport a Facebookon, (…) támogatni a magyarok és szlovákok további közeledését.”

A november 4-én alapított csoport vírusszerűen terjed az interneten, de a Facebook oldalán meg is lehet keresni: a neve „Hungarians and Slovaks”.

Párbeszéd is indult a csoport tagjai között. Főként angolul értekeznek egymással Szlovákiában, Magyarországon és másutt élők. A közös vonal: mindannyian elvetik az erőszakot, de még az ellenségeskedést, ellenszenvet is.

„Imádom a magyarokat” – írta egy Zuzana Faryadova nevű internetező. „Pont olyan a humorérzékük, mint a miénk!”

„A legfontosabb, hogy ne engedjük a politikusoknak, akármelyik ország akármelyik pártját képviseljék is, hogy megmérgezzék az egyébként békében együtt élő emberek kapcsolatát” – tette hozzá Juraj Petrovic, szintén Szlovákiából. „Náluk mi jobban értjük, hogy békességet szeretnénk, és nem hagyjuk, hogy szélsőségesek ilyen hatással legyenek a jövőnkre.”

„Milyen igaz” – értett egyet vele egy László Kálmán nevű kommentátor. „Ugyanez áll azokra a politikusokra is, akik otthon szítják az ellentéteket, más (politikai, vallási) szimpátiák mentén.”

„A vezetők feladata a feszültség csökkentése” – írja Peter Bartosik. „A magyar politikusokról keveset tudok, de a szlovákok között kevés az igazi vezető. A franciák és németek megtanulták, hová vezethet a nacionalizmus. A magyar és szlovák szavazóknak egyaránt a mérsékelt politikusokat kell támogatniuk.”

Szóba került a dunaszerdahelyi focimeccs ügye is, ahol a kivonuló szélsőséges csoportok és a brutális erővel fellépő szlovák rendőrök között összecsapások törtek ki.

Egy Jakub Lipták nevű olvasó szerint „nincs magyar–szlovák probléma. Probléma csak a magyar szélsőségesek és a szlovák szélsőségesek között van.”

Antal Dániel, egy magyar hozzászóló szerint ez csak szombatig (a meccs napjáig) volt igaz. Amikor a szlovák rendőrök magyar huligánokat is vernek, ott már „komolyabb a helyzet. Remélem, lesz nyomozás a rendőri túlkapások ügyében” – tette hozzá Antal.

„Felőlem akár éles lőszerrel is lőhetnének ezekre a vadállatokra” – írta egy Martin Hudec nevű szlovák hozzászóló. „Lehetnek szlovákok, magyarok, de jöhetnek akár az Antarktiszról is. Ezek nyilvánvalóan nem a fociért, hanem a balhéért mentek oda. Sőt, szerintem meg volt rendezve ez a balhé” – tette hozzá. „A Dunaszerdahely megmérkőzött már a Petrzalka ellen is, amely egy hasonló pozsonyi csapat, és ott nem volt verekedés. Na vajon miért?”

Matej Buko szerint azonban a szlovák rendőrség máskor is ilyen, nem csak a magyar szurkolókkal szemben. „A szlovák–angol válogatott meccsen ugyanez volt 2002-ben, meg a szlovák lengyel meccsen is az idén” – írta. „Sőt, a Zilina–Slovan és a Zilina–Trnava meccsen is.”

Antal Dániel angol nyelvű blogján (central.blogactiv.eu) idézte a hollandiai Tilburgi Egyetem egy friss felmérését is, amely szerint a szlovákiai magyarok 71 százaléka büszke szlovák állampolgárságára – a többségi szlovákok esetében ez az arány 87 százalék. A magyarok ugyanakkor egyértelműen visszautasítják az autonómia gondolatát a kutatás szerint – írja Antal.

„Az EU-ban az ilyen gondolatok teljesen értelmetlenek” – teszi hozzá. „Minkét oldalon eljött az ideje, hogy a nacionalista politikusok egyike-másika új állás után nézzen.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.