A Facebook szerint a kormány elcseszte

Mark Zuckerberg és Marissa Mayer Yahoo-vezérigazgató azzal védi a mundér becsületét, hogy börtönbe kellett volna menniük, ha előállnak azzal, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség hány felhasználóról hány adatot kért tőlük.

Hazaárulás lett volna, ha kiadjuk ezeket az információkat – vágott vissza Marissa Mayer Yahoo-vezérigazgató azokra a vádakra, amelyek szerint az internetóriás többet is tehetett volna az NSA nagyszabású megfigyelési és adatgyűjtési programja, a PRISM elleni harcban, és már rég nyilvánosságra hozhatta volna, hány felhasználóról hány adatot kért az ügynökség. Mayer szerdán a San Franciscó-i Techcrunch Disrupt konferencián adott interjút: ebben emlékeztetett, a Yahoo-nak már 2007-ben sem tetszett, hogy nem hozhatja nyilvánosságra, mire kérik, és ezért pert is indított a külföldi hírszerzéseket felügyelő amerikai bíróság, a FISA ellen, ám ezt a keresetét elutasították. Ezután lett volna „hazaárulás” előállni az adatkérelmek számával. Ahogyan több más internetóriás, a Yahoo is küzd azért, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye, mit és mennyit akar tőle az NSA, de a bírálatok szerint túl keveset tesz ezért. Mayer az interjúban ezt akarta cáfolni.

A San Franciscó-i konferencián egyébként megjelent Mark Zuckerberg Facebook-vezér is. Ő a maga részéről arról beszélt, az amerikai kormány rossz munkát végzett az NSA-botrány kitörése után, vagyis amikor a Fehér Ház először azzal magyarázkodott, hogy amerikaiakat márpedig nem figyelt meg az ügynökség. "Őszintén szólva azt hiszem, hogy a kormány elcseszte. Miután a Guardian és a Washington Post kijött az üggyel, azt mondták: „Ó, senki ne aggódjon, amerikaiak után nem kémkedünk.” Nos, ez csodálatos, rengeteget segít, hogy a cégek világszerte embereket szolgáljanak ki, és ez lesz az, ami bizalmat fog kelteni a cégek iránt" – ironizált Zuckerberg.

Hétfőn a Facebook, a Google és a Yahoo vezetése tárgyalóasztalhoz ült Barack Obama elnök hírszerzési és kommunikációs tanácsadói csoportjával, amelynek stratégiát kell kialakítani arra, hogyan kezelje a helyzetet a Snowden-féle szivárogtatási hullám után. A Yahoo és a Facebook eközben újra keresetet adott be a FISA ellen, hogy információkat közölhessenek a NSA által kért adatokról.

Zuckerbergék nemrég előálltak egy listával arról, hogy a világon melyik kormány hány adatot kért Facebook-felhasználókról az elmúlt fél évben. Eszerint az amerikai hatóságok 2013 januárja és júniusa között 21 ezer, a magyarok mindössze 24 felhasználóra voltak kíváncsiak. Az összesen huszonöt magyar adatkérelemből a közösségi háló nyolcnak engedett, és teljesítette a kérést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.