Magyarország kihívás az Euronewsnak

A budapesti szerkesztőség csak reméli, hogy a megússza a befolyásolási próbálkozásokat.

Az Euronews nemzetközi hírtelevízió is közvetíteni fogja a jövő évi országgyűlési választásokat, ám a budapesti szerkesztőség vezetője szerint nem lesz probléma a pártatlanságuk megtartásával. „Eddig nem próbált minket senki befolyásolni és ez talán így is marad” – árulta el lapunknak Kert Attila, a budapesti szerkesztőség hivatalos, szerdai átadásán. Hozzátette, hogy a hírcsatorna ilyen eseményekre kifejlesztett formátumát fogják követni, és csupán a fontosabb eseményeket közvetítik majd, amelyek egy német vagy francia nézőnek is érdekesek lehetnek.

Arra vonatkozóan továbbra sem tudott pontos információt közölni, hogy mikor indul az önálló magyar tartalom – a hazai közönségnek szóló, csak itt látható műsorok – sugárzása. Egyelőre még a stratégia kidolgozása zajlik, de az biztos, hogy nem csupán hazánkkal foglalkoznak majd, hanem a régió többi országával is. Magyar riportok és hírek azonban már most is heti egy-két alkalommal szerepelnek a nemzetközi hírfolyamban, amely Kert Attila szerint több, mint amire korábban számítottak.

A sajtótájékoztatón reagált azokra a vádakra is, miszerint az Euronews az Európai Bizottság szócsöve. Mint elmondta, a részvénytársaságnak európai közszolgálati médiumok a tulajdonosai, működését pedig három forrásból fedezik: a kereskedelmi bevételekből, a tulajdonosi hozzájárulásból és a szponzorációból. Ez utóbbi esetében van, hogy egy-egy műsort az EB szponzorál, de „az Euronews ebben a tekintetben sem tekinthető egy állami csatornának vagy szócsőnek az Európai Unió számára”. Nem kizárt az együttműködés más csatornákkal sem. Mint elmondta, a közeljövőben találkozni fog Szabó László Zsolttal, az MTVA elnökével, és bár az Euronews többnyire a saját erőforrásaiból dolgozik, az együttműködés lehetőségét fenn akarják tartani.

A hírcsatorna májusban indította el a magyar nyelvű szolgáltatást, és a lyoni kiképzés után a budapesti szerkesztőség is megkezdte működését. Mint azt Michael Peters, a csatorna vezérigazgatója elmondta, azért esett Magyarországra a választás, mert megfelelt a geopolitikai kritériumoknak. Ezen túl pedig gazdasági szempontból, és az EU-hoz való viszonyát tekintve is „kihívást jelent”.

Az Euronews nemzetközi hírcsatorna 1993-ban indult, ma már 13 nyelven érhető el az adás, és bár a nézők ugyanazt a képet látják mindenhol, a tartalom olykor lényegesen különböző. Magyarországon jelenleg egymillió otthonban érhető el a csatorna, és havonta 350 ezer látogatója van a magyar nyelvű weboldalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.