A drogmaffiák beleszólnak a mexikói választásokba

A drogmaffiák gyilkosságainak árnyéka vetült a Mexikó 31 szövetségi állama közül 12-ben most vasárnap tartott kormányzóválasztásokra.

Egy hete Tamaulipas államban a fő esélyesének tartott Torre Cantút, a PRI jelöltjét és hat biztonsági testőrét lőtték le katonának öltözött fegyveresek. Mint a La Reforma napilap írta, az eset világosan jelezte, hogy a tetteseknek pontos információik voltak a jelölt útjáról, sőt arról is, hogy hol és mikor szállnak ki a páncélozott gépkocsikból. A feltételezések szerint a szervezett bűnözés, így az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas államban egymással is vetélkedő drogbandák, a Golf és a Zetas kartellek magas szintig rendelkeznek politikai kapcsolatokkal.

Tamaulipas-ban rendőr vigyáz a szavazók biztonságára.
A federal policeman stands guard as residents wait in line to cast their vote at a polling station in Matamoros, in the Mexican state of Tamaulipas, July 4, 2010. Mexicans voted for new governors and mayors across a third of the country on Sunday in an election soured by drug gang murders and intimidation and expected to hand the main opposition party sweeping gains. REUTERS/Luis Lopez (MEXICO - Tags: POLITICS ELECTIONS CRIME LAW)

Felipe Calderon elnök 2007-ben indított háborút, vetett be katonaságot is a kábítószer-maffiák ellen.  Ám a csata - amely eddig több mint 23 ezer halálos áldozatot követelt - vesztésre áll.  A bűnözés csápjai mindenhova elérnek, a rendőrséghez, a bíróságokhoz és a politikusokhoz is - írta vasárnapi számában a spanyol El País napilap, beszámolva a napokban közölt fotóról, amelyen Tamaulipas jelenlegi kormányzója látható kilenc biztonsági testőre társaságában. Egyikükről kiderült, hogy a Golf-kartell fizetett bérgyilkosa.

A Washington Post vasárnap közölte tudósítója hasonló hangvételű riportját Ciudad Juarezből, a texasi El Pasoval szembeni mexikói nagyvárosból, ahol tavaly 2700-an vesztették életüket a drogbandák fegyvereitől. Bemutatja az írás Héctor „Teto” Murguíát, aki „a világ legtöbb gyilkossága miatt kétes hírnevű város” polgármesteri posztjára pályázik. Szerdán lakásához közeli fára egy lefejezett tetemet szögeztek ki - mint a lap írta, nyilvánvaló figyelmeztetésül. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.