A drog az USA-ba megy, a fegyvereket onnan hozzák

Az észak-mexikói, az Egyesült Államokkal határos Nuevo Leon állambeli Santiago polgármesterének holttestét szerdán - elrablása után három nappal - találták meg egy vízesés melletti kedvelt kirándulóhelyen. Edelmiro Cavazost házából vasárnap éjjel vitte el tizenöt egyenruhás fegyveres, akik rendőrségi szirénát használtak gépkocsijaikon. Testőrét 15 perces autózás után, az országúton elengedték.

Nuevo Leon főügyésze, Garza y Garza közlése szerint a polgármestert a kábítószerbandák módszereire jellemző módon végezték ki, amennyiben holttestét hátrakulcsolva összekötözött kezekkel, szemét ragasztószallagal letapasztva találták meg. A fűügyész ugyanakkor elismerte, a nyomozás egyelőre sötétben tapogatózik: a 38 éves Cavazos beiktatása, 2009 novembere óta nem hozott egyetlen olyan biztonsági döntést sem, amellyel "kiválthatta volna" a kábítószer- csempész bandák haragját.

Júniusban a szomszédos Tamaulipas államban ölték meg héttel a helyhatósági választásokat megelőzően a legesélyesebb kormányzó jelöltet, májusban pedig ugyancsak Tamaulipas állam egyik városában a polgármesterjelöltet. A mexikói sajtó szerint ezek a gyilkosságok azt jelzik, hogy a bűnöző alvilág mindinkább beleszól a politikai életbe is, illetve megfélemlítési céllal küld jelzéseket a helyi és a felső a központi vezetőknek is.

Felipe Calderón elnök, aki beiktatásakor 2006-ban üzent hadat a drogbandáknak, egyelőre hajthatatlan. Mióta katonákat és a szövetségi rendőrség embereit küldte a fő csempészgócokhoz, szabályos háború kezdődött, amely a napokban nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint 28.600 halálos áldozatot követelt 2006 decembere óta. Közülük 191 katona és több mint kétezer rendőr vesztette életét. Calderón szerint politikájának sikereként könyvelhető el viszont, hogy a határozott fellépés a bandák közötti hatalmi vetélkedéshez, leszámoláshoz vezetett, s ennek számlájára írható a halottak dönté része, még ha szép számban vannak ártatlan civil áldozatok is.

A mexikói elnök egyébként a napokban a francia Le Mondenak nyilatkozva megismételte, amit korábban Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek is mondott, hogy a mostani drogháborúban az eddiginél jóval nagyobb együttműködést kér az Egyesült Államoktól. Az indoklás kézenfekvő, mint állította, "a kábítószer az észak-amerikai piacra megy, miközben a bandák a fegyvereket az Egyesült Államokból hozzák, ahol könnyű hozzájutni".

Az Obama-kormányzat még tavasszal kétszáz kábítószer-elleni ügynököt irányított El Paso határvárosba miután a másik oldalon, a mexikói Ciudad Juraezben az amerika konzulátushoz köthető három alkalmazottat is megöltek. (Ciudad Juarez vezeti egyébként a világ legvéresebb városainak a listáját, százezer lakosra évente173 gyilkosság jut.) A napokban Washingtonban elrendelték, hogy egy 1200 fős katonai kontingenssel megerősítik a hosszú közös határ ellenőrzését.

Mexikó kormányzata alighanem többet és főleg mást vár, így egybek között azt, hogy az Egyesült Államokban - mint két-három évtizede - lépjenek fel keményebben a drogárusítás és a fogyasztás ellen. Csakhát ez már az amerikai állampolgárok életét érintené, s ellentétes a jelenlegi irányzattal, amikor éppen lazítják sok államban is a saját célú kábítószer tartásának szabályait. A fegyvervásárlási tilalom igénye ugyancsak ellenkezik az amerikai törvénykezéssel.

A napokban egyébként Costa Rica új és egyben első elnöknője, Laura Chinchilla is arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy vállaljon át nagyobb terheket az egész közép-amerikai térséget érintő kábítószer-csempészet elleni harcból. Még a Bush-kormányzat idején elfogadott Merida-kezdeményezés keretében Washington 1,4 milliárd dolláros segélyprogramot kínált a szervezett bűnözés elleni harc erősítésére, ám ennek döntőt részét Mexikó kapja. A múlt évi felosztás szerint Mexikó 300 milliót, a közép-amerikai országok, valamint Haiti és a Dominikai Köztársaság összesen 110 milliós segélyben részesült. Laura Chinchilla kormányzata szerint a hatalmas mexikói drogkartellek immár egész Közép-Amerikára - Salvadorra, Hondurasra, Guatemalára, Panamára és Costa Ricára is- kiterjesztették hálozatukat.

Miközben a befolyásos észak-amerikai média, érthetően elsősorban csak a déli, tehát a mexikói határra koncentrál, valójában a gyilkossági adatok legalább annyira rémisztőek Hondurasban, Salvadorban (százezer főre évi 73 illetve 67 gyilkosság), mint Mexikóban. A kábítószer, főleg a kokain elsősorban Kolumbiából, de részben Bolíviából, és Peruból származik, a szállítási útvonalak viszont szükségképpen Közép-Amerikán haladnak keresztül az Egyesült Államok felé. Februárban a costa ricai rendőrség egy vidéki házban több mint egy tonna kokainra bukkant, amelyet két mexikói őrzött, feltételezhetően a Juarez-klán megbízásából.

Chinchilla elnökasszony mostani nyilatkozata szerint sem Costa Ricának, sem a többi, a tengerparttal rendelkező közép- amerikai államnak nincs olyan hatékony parti őrsége, amely ellenőrizni tudná a felségvizén áthaladó gyorsnaszádokat, tehát az esetleges drogszállítmányokat.

Hozzátartozói gyászolják a meggyilkolt polgármestert.
Relatives of Edelmiro Cavazos, mayor of the tourist town of Santiago, gather next to his coffin during a public homage downtown in the municipality of Santiago, some 30 km (18.6 miles) away from Monterrey, August 19, 2010. Mexican security forces found the body of a slain mayor near Mexico's richest city of Monterrey on Wednesday, days after he was abducted by hitmen in an escalation of the country's drug war. REUTERS/TothatI mas Bravo (MEXICO - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.