A Downing Streetig ér Murdochék keze

„Nagyon drukkolok Neked, nemcsak személyes barátként, hanem azért is, mert szakmailag is közös ügyünk ez” – ez egy sms tartalma, amelyet Rebekah Brooks küldött David Cameron brit kormányfőnek. Brooks akkor a Murdoch-birodalom brit cége, a News International (NI) vezetője volt.

A lapcsoport legfontosabb tagja, a The Sun épp egy héttel korábban jelentette be, hogy megvonja támogatását a Munkáspárttól, és a konzervatívok mellé áll. Az üzenetet csütörtökön az úgynevezett Leveson-bíróságon olvasták fel, ahol több mint hét órán át tartott a brit kormányfő meghallgatása. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy vajon Cameron baráti viszonya a cég vezetőivel befolyásolta-e politikai döntéseit.

David Cameron a bíróságra érkezik csütörtökön
Britain's Prime Minister David Cameron waves as he arrives to give evidence to the Leveson Inquiry into the ethics and practices of the media, at the High Court in London June 14, 2012. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS MEDIA CRIME LAW SOCIETY)

Egyébként tavaly nyáron épp Cameron jelentette be, hogy a Lord Leveson bíró vezetésével vizsgálat indul, hogy felmérje a brit média működését, morális állapotát azután, hogy kiderült: a News International több lapjánál bevett szokás volt: feltörik hírességek, a királyi család vagy bűncselekmények áldozatainak mobiltelefon-hangpostáját. (Ez nem tévesztendő össze az ügyben zajló büntetőügyekkel. Ezekben feltört e-mail fiókok és az újságírók által megvesztegetett rendőrök után is nyomoznak, tegnap is újabb három főt őrizetbe vettek.)

Ezen a héten a Leveson-bíróság a média és a brit politikusoknak az elmúlt évtizedekben túlságosan is szorossá vált kapcsolatát vizsgálta. Nagy nevek – volt miniszterelnökök, pártelnökök – sorjáztak hétfő óta előtte, ezt mintegy „megkoronázta” Cameron megjelenése. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a miniszterelnök baráti kapcsolatban áll Brooksszal, ezt a fent említett üzenet legfeljebb megerősíti. Ám a kormányfő hangsúlyozta: tudja, hogy egy politikusnak óvatosnak kell lennie, ha a médiában vannak barátai, de úgy véli, mindig helyesen cselekedett. Azt pedig kereken tagadta, hogy igaz lenne, amivel Gordon Brown volt munkáspárti kormányfő támadja, azaz nem kötött egyezséget az NI-vel, és nem adott nekik kedvezményeket a politikai támogatásért cserébe.

Az ellenzéki vádak fontos kérdése az is, hogy a miniszterelnök vajon milyen megfontolásból bízta rá Jeremy Hunt kulturális miniszterre a döntést arról, hogy a Murdoch-anyacég megveheti-e a BSkyB műholdas televíziós szolgáltatót. Miközben, állítja az ellenzék, nagyon jól tudta, hogy Hunt már korábban is támogatásáról biztosította az üzletet. Cameron azt állítja, erről nem tudott, és jogi tanácsot is kért azelőtt, hogy Hunt kezébe adta volna az ügyet – akiről később kiderült, hogy bizalmas embere szoros kapcsolatban állt Murdoch lobbistáival. Arról pedig, hogy miért választotta Andy Coulsont, a lehallgatási botrány miatt bezárt vasárnapi lap egykori főszerkesztőjét kommunikációs főnökének, úgy nyilatkozott: akkor meg volt győződve arról, hogy Coulson valóban nem tudott arról, mi folyik a szerkesztőségben.

A héten minden vallomásból az derült ki, a brit politika és média ezer szállal kötődik egymáshoz. John Major egykori konzervatív kormányfő felidézte, amikor egy vacsora során 1997-ben Rupert Murdoch közölte vele: változtasson Európa-politikáján, távolodjon el az uniótól, különben megvonja pártjától lapjai támogatását. Major ezt megtagadta, az NI-lapok pedig át is álltak a Munkáspárthoz, akik akkor Tony Blair vezetésével győztek. Az NI ezt cáfolta, szerintük nem volt egyértelmű politikai álláspontja a lapjaiknak. Gordon Brown pedig tanúkkal is bizonyította: Murdoch korábbi vallomásával ellentétben nem fenyegette meg „háborúval” a sajtócézárt, és azt is cáfolta, hogy engedélyt adott volna arra a Sun bulvárlapnak, hogy beszámoljon kisfia súlyos betegségéről. Egyébként Murdoch minden oldalon építette a kapcsolatait: családja, illetve Rebekah Brooks is rendszeresen találkozott Brownékkal, mielőtt megromlott a kapcsolatuk. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.