A Dobjunk Be Üres Szavazólapot nem indulhat az előrehozott választásokon

Huszonhárom párt, illetve mozgalom indulhat az október végére kiírt előrehozott képviselőházi választásokon, a cseh belügyminisztérium és az országos választási bizottság illetékeseinek határozata alapján.

Huszonhárom párt, illetve mozgalom indulhat az október végére kiírt előrehozott képviselőházi választásokon, a cseh belügyminisztérium és az országos választási bizottság illetékeseinek határozata alapján.

Tizenhét politikai tömörülés állított országos listát, a többiek mindössze néhány megyében mérettetik meg magukat. Négy régióban szerepel a Romák Demokratikus Pártja (RDS). Nem regisztrálták be a néhány hete alakult Dobjunk Be Üres Szavazólapot (VPPaBZ) nevű mozgalmat, mert megkésve fizették be a törvényesen előírt nevezési díjat.

A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján baloldali győzelem várható. A pártok népszerűségi listáját ugyanis a cseh szocdemek (CSSD) vezetik 30 százalék körüli támogatottsággal, a kommunisták (KSCM - 19) előtt. Nagy meglepetésre a harmadik helyre nyomult fel Andrej Babis milliárdos Független Polgárok Akciója (ANO - 14) nevű pártja, amely az alapító szerint jobbközép politikai erő. A legtöbb szakértő viszont populista mozgalomnak tartja, amely főleg a volt kormányerőktől szipkázott el sok támogatót, akik így tiltakoznak a Polgári Demokrata Párt (ODS) korrupciós botrányai miatt, s büntetik a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09-cet is, mert koalíciós partnerként szemet hunyt a törvénytelenségek felett.

A felmérések alapján az ODS alig három éve alatt 700 ezer, a TOP 09 pedig 240 ezer biztos szavazót veszített. Jelenlegi támogatottságuk 7, illetve 12,5 százalék. Az elpártolt polgárok közül a legtöbben - immár 600 ezren - az ANO párttal szimpatizálnak.

A közvélemény-kutatások alapján három indulónak (Kereszténydemokrata Néppárt - KDU-CSL), Polgárok Jogai (SPOZ) és a Tonio Okamura cseh-japán kettős állampolgár és vállalkozó által alapított Virradat (Úsvit) párt) van esélye átjutni az ötszázalékos parlamenti küszöbön. A volt két kormánypárt vezetői bejelentették, hogy sem a baloldali pártokkal, sem pedig az ANO politikai tömörüléssel nem hajlandók semmiféle politikai szövetségre lépni. Lapunk megkeresésére Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke azt válaszolta, hogy csupán a választások hivatalos végeredményének ismeretében van értelme azt mérlegelni, hogy milyen koalíció vagy kormány alakulhat Csehországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.