A diktátor visszatért

Huszonöt éves kényszerű távollét után újra megjelent Haitin a véres kezű diktátor, Baby Doc Duvalier. Egyelőre nem világos, mit akar.

Váratlanul visszatért vasárnap Haitira Jean-Claude Duvalier, a karibi ország volt diktátor-elnöke. A Baby Doc néven is ismert bukott politikus 1986-ban menekült el hazájából a népharag elől. Azóta Párizsban él.

Duvalier az Air France légitársaság menetrendszerű járatával ékezett meg Port-au-Prince nemzetközi repülőterére, ahol újságíróknak kijelentette: azért jött, hogy segítsen Haiti népén.

Baby Doc 1971-ben lépett apja, Francois Duvalier örökébe, és hozzá hasonlóan kegyetlen, diktatórikus módszerekkel kormányozta az országot. Terrorista magánrendőrsége, a Tonton Macoute minden ellenzéki megmozdulást elfojtott, ártatlan emberek tízezreit kínozta és gyilkolta meg. Eközben az ország népe mérhetetlen szegénységben élt.

A nyolcvanas évek közepén azonban Haitin népfelkelés robbant ki, amely elűzte a Duvalier családot az országból. Ezt követően a Tonton Macoute egykori ügynökei ellen indult gyilkos hajsza. A vasárnap visszatért volt diktátort felesége is elkísérte, aki kijelentette, hogy az egy évvel ezelőtti, pusztító erejű haiti földrengés után határozták el, hogy hazatérnek. Egyelőre további terveik nem ismertek.

Az Emberi Jogok Védelmének Nemzeti Hálózata (RNDDH) elnevezésű haiti szervezet szeretné, ha bíróság elé állítanák az egykori diktátort. Pierre Espérance, az RNDDH vezetője hangoztatta, hogy az emberiesség elleni bűntettek nem évülnek el.

Jean-Max Bellerive haiti kormányfő viszont úgy vélekedik, hogy Duvalier-nek joga volt a hazatérésre. Ennek azonban feltétele, hogy jelenléte ne tegye bonyolultabbá az amúgy is összetett politikai helyzetet az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.