A Die Presse Bayerről: a kitüntetett fekáliaantiszemita

A Fidesz alapítói közé tartozó Bayer Zsolt újra és újra példátlan, zsidók elleni gyűlöletkirohanásokkal kelt feltűnést. Kitüntetést kap ezért? - kérdezi a lap hasábjain Karl Pfeifer osztrák újságíró. Bizalmas beszélgetésekben azt hallani, hogy a Fidesz nem tud elhatárolódni Bayertől, mert a párt sok tagja hasonló módon gondolkozik, mint ő.

A szerzőt a lap úgy mutatja be, hogy újságírói tevékenysége miatt 1980-87 között négy alkalommal kiutasították Magyarországról, a Hetek című budapesti hetilap tudósítója.

A tisztelt fekáliaantiszemita című írásában a szerző felidézte a brüsszeli szőnyegügyet, a megfogalmazása szerint "Nagy-Magyarországot ábrázoló" szőnyeg miatt elhangzott bírálatokat. A vehemencián, amellyel Magyarország a trianoni szerződésre emlékezik, nem csak Ausztriában csodálkoznak - folytatódott a cikk. Magyarországon ellenben a történelmet szakadatlan áldozathozatalként fogják fel - írta. A Fidesz és vezetője, Orbán Viktor ápolják ezt az áldozatmítoszt, amely az általuk propagált nemzeti közösség öndicsőítésére való végzetes hajlandósággal társul - írta a szerző.

A Fideszt más néppártoktól többek között antikapitalista retorikája különbözteti meg, ami lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök Pozsgay Imre volt kommunista államminisztert engedje az alkotmány megalkotásában közreműködni. Pozsgay bojkottra hívott fel a különadót ellenző, "a saját anyagi érdekük miatt Brüsszelhez és a nyugati médiához futó" külföldi vállalatok ellen. Ehhez a retorikához egy "példa nélküli antiszemita publicisztika" társul - írta Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent Ugyanaz a bűz című írására utalva. Kiemelte Bayer cikkének kezdő sorait, amelyekben az állt: Magyarországból bűz árad – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff." Nem ez az első eset, hogy Bayer „fekálianyelvezetet” használ zsidók vagy vélt zsidók ellen - írta a kommentár szerzője.

Bizalmas beszélgetésekben azt hallani, hogy a Fidesz nem tud elhatárolódni Bayertől, mert a párt sok tagja hasonló módon gondolkozik, mint ő. Valószínűleg ezért kapta, fideszes politikusok javaslatára Bayer Nógrád megye Madách-díját - vélekedett a szerző. Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöke, a Fidesz partnereinek a saját érdekükben utána kellene kérdezniük a kormánypolitikusok szép külföldi "vasárnapi beszédeinek" - írta a Die Presse vendégkommentárjának szerzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.