A Demokrata Párt megszavazta a Berlusconiékkal tető alá hozott választási reformot

A tervezet szerint a választásokon 35 százalékot szerző párt a parlamentben 53-55 százalékos többségre tehetne szert.

Heves vita zajlott a Demokrata Párt (PD) római székházában hétfőn tartott vezetőségi ülésén, amelyen az olasz balközép kormánypárt Matteo Renzi főtitkár és Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke között két nappal korábban létrejött, a választási reformról szóló megállapodásról szavazott.

111 igen szavazattal és 34 tartózkodással a PD vezetősége elfogadta a Matteo Renzi által javasolt választási reformot. Senki sem szavazott ellene. Renzi bejelentése szerint a törvénytervezetet január végén mutathatnák be a parlamentben, és májusra fogadhatná el az olasz törvényhozás.

A párt vezetőségének tagjai a választási törvénytervezet tartalmát fenntartással fogadták. Renzi válaszában azt hangsúlyozta, hogy a Berlusconival való megállapodás elengedhetetlen volt. Szerinte a legnagyobb kormánypártnak számító PD nem kerülhette el az ellenzéki FI-vel való egyezkedést, miután a szintén ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) nemet mondott erre. Hozzátette: Olaszország húsz éve vár a választási reformra. Ennek hatályba lépésével az olasz politika visszaszerezheti elveszített méltóságát. „Igazságtalan azzal vádolni, hogy meg akarom buktatni a Letta-kormányt. Ellenkezőleg ezzel a reformmal lesz stabil az olasz belpolitika" - hangoztatta.

Renzi bemutatta a választási reform részleteit, melynek alapját a spanyol voksolási rendszer alkotja az olasz belpolitika igényeit figyelembe vevő módosításokkal. Ezért az olasz sajtó „Italicumnak” nevezte el. A tervezet szerint a választásokon 35 százalékot szerző párt a parlamentben 53-55 százalékos többségre tehetne szert. Ha ezt senki nem éri el, új választási fordulót tartanak.

Elemzők szerint a PD nem kockáztathatja meg a reformjavaslatok megbuktatását, mivel ez a párt vezetősége iránti bizalomvesztéssel járna a Renzit tömegesen főtitkárnak választó balközép választók körében. Korábban viszont Stefano Fassina PD-vezetőségi tag úgy nyilatkozott, hogy szégyelli a "bűnöző Berlusconival" való paktumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.