Dánia visszaállítja a határellenőrzést

A dánok nem várnak Európára: visszaállítják a határellenőrzést. Indoklásuk szerint a kelet-európai bűnözőktől és az illegális gazdasági menekültektől tartanak.

Jókora felháborodás keltett Németországban, hogy a dán kormány szerdán bejelentette: heteken belül visszaállítja a határ- és vámellenőrzést a külső határokon. A dán kormányfő erről a kabinetet kívülről támogató populista Dán Néppárt nyomására döntött (ők cserébe megszavazzák a nyugdíjreformot). A változás a német és a svéd határokat érinti majd. Koppenhága arra hivatkozik, hogy így próbálja útját állni a kelet-európai "bűnözők" illetve a illegális gazdasági bevándorlók beáramlásának - írja a BBC.

Az átmenetileg lezárt német-dán határon az északi rendőrök ellenérzik az autósokat a 2009-es klímacsúcs védelmének biztosítása érdekében
Danish police check vehicles on the motorway close to the German border at Padborg in southern Jutland December 9, 2009. Border control has been taken up again in connection with the ongoing COP15 Climate Summit in Copenhagen. REUTERS/Claus Fisker/Scanpix (DENMARK) NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK

Az Európai Bizottság magyarázatot kért a dánoktól, és jelezte: nem fogadja el a személyek szabad áramlásának korlátozását . Kritikával ért a német kormány igazságügyminisztere is, A konzervatív európai néppárti frakció alelnöke úgy vélekedett, hogy Koppenhágának el kellene döntenie, hogy teljesen kilép-e a schengeni övezetből. Ez esetben állampolgárai hamarosan megtapasztalnák a hátrányokat: a hosszú sorállást és nyögvenyelősen zajló ellenőrzést minden egyes ki- és belépéskor.

A schengeni szerződést átmenetileg, néhány hétre  lehet csak felfüggeszteni, ezt tette Németország a 2006-os futball-világbajnokság alatt vagy Olaszország a genovai G8 csúcs alatt. A dánok azonban a hírek szerint hosszú távra készülnek, de próbálnak a szerződésen belül maradni: a határokon ugyan ismét megjelennek majd a határőrök, de - állításuk szerint - az ellenőrzések csak szúrópróbaszerűek lesznek.  A kérdés téma lesz a ma délutáni brüsszeli belügyi tanácsi ülésen, de kérdés, hogy Brüsszel jobb belátásra tudja-e bírni a dánokat, vagy az eset precedenst kínálhat a schengeni övezet fellazításán munkálkodó néhány másik tagállamnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.