A dán kormányfő lesz az új NATO-főtitkár?

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lesz a NATO új főtitkára. Brit-francia-német megállapodás legalábbis már van a jelölésről - értesült a Süddeutsche Zeitung. A lengyel külügyminiszter túl kritikus volt Oroszországgal szemben.

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lesz a NATO új főtitkára - értesült a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap szombati számában arról számolt be, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel kancellár már megállapodott Rasmussen jelöléséről, s az Egyesült Államok támogatása is valószínűnek tűnik. Minderről egyébként a NATO április elejei jubileumi - német-francia közös rendezésű - csúcstalálkozóján születik végleges döntés.

A hivatalban lévő főtitkár, a holland Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-én jár le, s a kulisszák mögött már javában folytak az egyeztetések az utódról. Az esélyesek között Rasmussen mellett emlegették korábban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, továbbá két német politikust, Joschka Fischer volt külügy-, és Volker Rühe egykori  védelmi minisztert is.

A Süddeutsche Zeitung információi szerint a három európai nagyhatalom megegyezése egyfajta előzetes döntésnek számít. Az pedig íratlan szabály, hogy a főtitkárt az európai tagállamok, míg a főparancsnokot Washington jelöli. Ráadásul a dán miniszterelnök katonákkal támogatta az iraki háborút, s híve az erőteljesebb afganisztáni NATO-szerepvállalásnak, úgyhogy az Egyesült Államok aligha torpedózza meg jelölését.

Az újság szerint valószínű a kisebb tagállamok, köztük a kelet-európaiak támogatása is, noha korábban olyan értesülések terjedtek el, hogy a térségbeli tagok a lengyel külügyminiszter mellett állnak ki. Sikorski egyébként az első kelet-európai főtitkár lenne, de - mint a Süddeutsche Zeitung írta - ellene szól, hogy az elmúlt hónapokban "túl kritikus" volt Oroszországgal szemben, miközben a NATO egyik fő törekvése jelenleg a Moszkvával való együttműködés erősítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.