A dalai láma az Európai Parlamentben

Autonómiát szeretnénk Tibetben, nem teljes függetlenséget – mondta a dalai láma ma délelőtt az Európai Parlamentben tartott beszédében. Kína lemondta a kétoldalú csúcsot az EU-val, fegyvereladásokról viszont továbbra is szívesen tárgyal.

Autonómiát szeretnénk Tibetben, nem teljes függetlenséget, és lemondunk az erőszakos megoldásról – mondta a dalai láma az Európai Parlament ünnepélyes brüsszeli plenáris ülésén csütörtökön a kultúrák közötti párbeszéd éve alkalmából. A láma beszélt az emberi értékek fontosságáról és a vallások békés együttéléséről is.

A Dalai Láma és Hans-Gert Pottering az Európa Parlamentben
A Dalai Láma és Hans-Gert Pottering az Európa Parlamentben

A dalai láma hangsúlyozta: célja az emberi értékek kiteljesítése, valamint a vallások közötti egyetértés és béke elősegítéséről. „Az emberi értékek azok, amelyek boldoggá teszik az egyén, a család és a közösség életét” – megteremtése. – Ám nem szentelünk elegendő figyelmet ezeknek a belső értékeknek, a társadalom az anyagi javak megszerzésén fáradozik, s inkább a gyanakvás, a törtetés és a kapzsiság a jellemző – tette hozzá.

A politikában és a demokráciában a pluralitás szükségességéről beszélünk, a hit és a vallás kérdésében azonban mégsem akarjuk a különbözőséget elfogadni – folytatta beszédében a láma. – Pedig különböző elveik és filozófiájuk ellenére minden vallás ugyanazt az üzenetet közvetíti: a szeretet, a megbocsátás, a tolerancia, a megelégedés és az önfegyelem üzenetét – fogalmazott.

A dalai láma beszéde második részét Tibet kérdésének és jövőjének szentelte. Hangoztatta: a tibetiek célja a Kínán belüli békés autonómia, a gazdasági élet modernizálása, az emberek alapvető jogainak biztosítása, és nem a kínai hatóságok által feltételezett elszakadás. – Teljes mértékben lemondunk az erőszakról, és nem akarunk teljes függetlenséget – szögezte le.

A láma szerint az általa választott erőszakmentes út Kína számára is a legkedvezőbb lenne, hiszen „az általános harmónia és egység csak a kölcsönös bizalmon és tiszteleten keresztül érhető el”.

A buddhista vezető arra kérte az Európai Uniót, továbbra is maradjon aktív Tibet ügyének támogatásában. Az Európai Parlamentnek, különösen a parlament Tibet-csoportjának megköszönte az eddigi támogatást, és bejelentette, csatlakozik az EP-képviselők által a tibetiekkel vállalt szolidaritás kifejezéseként tartott böjthöz.

A dalai láma EP-beszéde miatt Kína elhalasztotta a december elsejére Lyonba tervezett csúcstalálkozót az unió vezetőivel, mert a soros elnökséget betöltő Nicolas Sarkozy francia államfő jelezte: maga is találkozik a tibeti vallási vezetővel hétvégi lengyelországi látogatásán. Nem mondták viszont le Pekingben az európai törvényhozók látogatását, akiktől a Népi Gyűlés alelnöke azt kérte, járjanak közben az európai fegyvereladások engedélyezéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.