A cunami óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Fukusimában

Az atomerőművet megrongáló földrengés és szökőár óta nem volt olyan rossz a helyzet Fukusimában és környékén, mint most. Háromszáz tonnányi sugárfertőzött víz folyt el.

A japán atomerőműveket felügyelő hivatal szerint a helyzet annyira súlyos, hogy az erőművet működtető Tokyo Electric Power (Tepco) már nem tud egyedül megbirkózni a problémával. A Nukleáris Szabályozó Hatóság (NRA) szóvivője szerdán közölte azt is, hogy a nukleáris balesetek nemzetközi skálája (INES) szerint az esetet egyes helyett hármas fokozatúnak, azaz "súlyos incidensnek" minősítik. (A fukusimai atombaleset minősítését az atomkatasztrófa után egy hónappal emelték INES 7-es fokozatúra, azaz az 1986-os csernobili katasztrófával megegyező szintűre.)

A Tepco kedden azt közölte, hogy egy tartályból szivárgott el a 300 tonnányi sugárfertőzött víz, az NRA szerint azonban elképzelhető, hogy több tartályból is nagy mennyiségű szennyezett víz folyt el.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a kormány mindent megtesz, hogy megállítsák a szivárgást. Kínát "sokkolta" a hír, hogy két évvel a katasztrófa után még mindig problémát okoz a fukusimai erőmű, és felszólította a japán kormányt, hogy tájékoztassa a kínai vezetést a fejleményekről.

A Reuters szerint a szivárgó víz szennyezettsége olyan magas, hogy egy mellette álló ember egy óra alatt ötször akkora sugárdózist kapna, mint amennyi az atomerőműben dolgozók esetében egy év alatt engedélyezett.

El lehetett volna kerülni a radioaktív szennyezést
A radiation monitor indicates 131.00 microsieverts per hour near the No.4 and No.3 buildings at the tsunami-crippled Tokyo Electric Power Co. (TEPCO)'s Fukushima Daiichi nuclear power plant in Fukushima prefecture February 28, 2012. Members of the foreign media were allowed into the plant on Tuesday ahead of the first anniversary of the March 11, 2011 tsunami and earthquake which triggered the world's worst nuclear crisis since Chernobyl. REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.