A csúcson kezdheti újra a NATO-ba visszatérő Franciaország

Kulcspozíciókat ígért csütörtökön a NATO főtitkára a szervezetbe a közeljövőben visszatérő Franciaországnak. A franciáké lesz a lisszaboni regionális parancsnokság és az észak-atlanti szövetség átalakításáért felelős poszt is.

Kulcspozíciókat ígért csütörtökön a NATO főtitkára a szervezetbe a  közeljövőben visszatérő Franciaországnak.

Jaap de Hoop Scheffer a francia nemzetgyűlés védelmi és külügyi bizottságát Párizsban arról is biztosította, hogy Franciaország nem veszített szuverenitásából azzal, hogy az elmúlt  években egyre növekvőszerepet vállalt az észak-atlanti szövetség több missziójában is, így azután sem fog, ha visszatér a NATO teljes jogú tagjai közé.

A NATO-főtitkár az illetékes nemzetgyűlési bizottságban igyekezett megnyugtatni azokat a képviselőket, akik  aggodalmukat  fejezték ki, miután Nicolas Sarkozy francia államfő megválasztása  óta többször is jelezte, hogy Párizs vissza kíván térni a NATO-ba.

„Franciaország kiemelkedő szerepet játszik a NATO-ban. Franciaország nélkül a NATO-missziók nem működnének” – hangsúlyozta a főtitkár.

A reintegrálódás pontos módját és időpontját hivatalosan még nem jelentették be, de széles körben elterjedt vélekedés szerint erre jó alkalmat kínálhat a NATO április 3-4. között tartandó  csúcstalálkozója a franciaországi Strasbourgban és az azzal határos németországi Kehlben, az észak-atlanti szervezet megalakításának 60. évfordulóján. A francia elnök legutóbb a múlt hétvégén Münchenben  megrendezett nemzetközi biztonságpolitikai konferencián utalt arra, hogy közeleg a pillanat, s a francia közvéleményt ő is biztosította arról, hogy a döntéssel nem gyengül Franciaország függetlensége.

Jaap de Hoop Scheffer nem nevezte meg azokat a posztokat, amelyeket a szervezet Franciaországnak szán, de azt mondta: „nagyon  fontos” pozíciókról van szó. Európai diplomaták korábban már  jelezték, a franciák tölthetnék be a lisszaboni regionális parancsnoki tisztséget, valamint az Egyesült Államokban, a norfolki parancsnokságon a  szervezet átalakításáért felelős parancsnoki posztot.

A NATO-főtitkárt a nap folyamán fogadja Nicolas Sarkozy államfő és Bernard Kourchner külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.