A csörgőkígyó is csempészi a kokaint

Magára valamit is adó drogbáró számára ma már kötelező státuszszimbólumnak számít a magánállatkert. Multifunkciós intézményekről van szó: a rivális kartelltagokat néha a tigrisek falják fel.

Amíg Jesus Zambadát, a „Királyt” el nem kapták, a három mókusmajomnak fényűző élete volt: egy 64 ezer négyzetméteres burjánzó parkban adhatták át magukat az önfeledt játéknak. Alattuk vadlovak bóklásztak, a pávakakasok hivalkodóan nyitogatták legyezővé a farktollaikat, egy távolabbi, elkerített kifutóból pedig néha tigrisüvöltést sodort erre a szél – meséli, aki csak járt a Sinaloa drogkartell nagyhatalmú vezérének magánállatkertjében. Az édenkerti idillt sokáig az a teherautóplatót megtöltő fegyverek és kokain-csomagok sem zavarták, amiket Zambada a park területén tartott. Az arany élet csak 2008 októberéig tartott: a kartellvezért ekkor egy mexikóvárosi razzia után letartóztatták, így állatkertjéről is le kellett mondania.

Mexikóban nem számít ritkaságnak állatkertet találni egy-egy drogbáró vidéki főhadiszállásán. Amikor Zambadáét felszámolták, a hatóságoknak 200 vadat kellett más állatkertek gondjára bízniuk. Egyre-másra előkerülő sorstársaik miatt ma már sok állatkertre ki lehet függeszteni a „megtelt” táblát: csak egy idén júliusi háromnapos razzia során 5500 állatot foglaltak le országszerte, többségüket az amúgy is pénzszűkével küszködő intézmények gondviselésére bízva. Az államügyészség felbecsülni sem tudja, összesen hány állat tengődhet a drogkartellek fogságában.

A drogbárók felvágási hajlama határtalan: magánállatkertjeikben párducok, sarki farkasok és fehér tigrisek is élnek, de állítólag létezik olyan park, amelyben vállvetve legelészik a kafferbivaly, a zsiráf és Thomson-gazella – mintha nem is több tízezer kilométerre lennének természetes élőhelyüktől, Afrikától. Nincs minden állatnak akkora szerencséje, mint Zambada három mókusmajmának. Előfordul, hogy ahhoz a felkent pozícióhoz, amit a drogbáróság jelent, kurázsi már nem társul. Inkább kitépik a nagyragadozók fogait és karmait, semhogy valamelyik szűk ketrecben veszteglő állat belemarjon egy másfajta fegyverekhez szokott kézbe.

A megalománia egyébként minden gengszterfilmek felülmúlhatatlan remekéből, a Sebhelyesarcúból származik. Brian de Palma 1983-as alkotása az amerikai rapperek mellett Mexikóban is kötelező néznivaló minden drogbáró-palánta számára. Így nem meglepő, ha közülük sokan a való életben is követik az Al Pacino megszemélyesítette főhőst, aki filmbéli mátkájának – szerepében Michelle Pfeiffer – tigrist ad ajándékba az esküvő napján.

Azóta a drogbárók számára státusszimbólum magánállatkertet összehozni a kábítószerüzleten nyert milliárdokból. És amennyire egzotikusak az állatfajok, annyira sokoldalú  a felhasználásuk is. Multifunkciós vadasparkokról  van ugyanis szó: pár éve a mexikói sajtó napokon át cikkezett arról, hogy a brutalitásáról hírhedt Zetas kartell oroszlánokkal és tigrisekkel falatja fel a rivális bűnszövetkezetek tagjaitt. Az évi 40 milliárdos dolláros haszonnal kecsegtető kábítószerpiacért késhegyig megy a küzdelem: a legutolsó hivatalos adatok szerint 2010 végéig a hírhedt kartellháborúkban közel 35 ezer ember halt meg.

Ami a fő megélhetési forrást, a csempészetet illeti, a kreativitás szinte végtelen. Bár a hatóságok számára abban már semmi rendkívüli nincs, ha mélyfagyasztott cápákban bukkannak kokainos zacskókra, még az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (DEA) sokat látott ügynökei is meglepődtek, amikor egyszer élő csörgőkígyók gyomrából kerül elő a drog. Dupla a haszon: a kábítószer-kereskedelem mellett az Egyesült Államokba tartó illegális állatkereskedelem fő útvonala is Mexikón át vezet.

Egy utazáshoz altatóinjenkciót kapott kartelltigris Cancúnban. Foghíjas státusszimbólumok
Veterinarians prepare an anaesthetised Bengal tiger to be transported in Cancun April 21, 2011. The Attorney General's Office and the Federal Environmental Protection Agency confiscated nine adult Bengali tigers, two jaguars and a tiger cub in a joint operation after receiving complaints that they were being exploited as a tourist attraction by a local businessman, according to local media. The animals will be sent to different zoos in the country. REUTERS/Federal Environmental Protection Agency/Handout (MEXICO - Tags: ANIMALS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.