A csődtörvényben korlátoznák a sajtószabadságot

Az alkotmánybírósághoz fordult a román ombudsman a csődtörvény módosítása kapcsán, mert a civil szervezetek szerint korlátozná a sajtószabadságot.

Az ombudsman megtámadta a kormány által sürgősségi kormányrendelettel módosított csődtörvényt, amelynek rendelkezései október 25-én lépnének hatályba. Azt kérte a taláros testülettől, hogy állapítsa meg: a rendelet bizonyos rendelkezései az alaptörvénybe ütköznek.

A módosított jogszabályban a civil szervezetek azt nehezményezik, hogy külön rendelkezik az audiovizuális médiáról, és kimondja, hogy elvesztik sugárzási engedélyüket azok a rádiók és televíziók, amelyek fizetésképtelenségi eljárás alatt állnak.

Az ombudsman a jogszabály 81-es cikkelyének 3. bekezdését kifogásolja, amely kifejezetten az audiovizuális médiára vonatkozik, illetve a 348. cikkelyt, amely kimondja, hogy a törvény rendelkezései a már most csődeljárása alatt lévő vállalatokra is vonatkozik.

Az ombudsman kifogásolja, hogy a módosításokat visszamenőleges hatállyal alkalmaznák, így például a már most csődeljárás alatt lévő médiaintézmények nem tudhatták, hogy a jogszabály későbbi módosítása révén a fő tevékenységük kifejtése lehetetlenül el.

A törvényt a romániai bírák szövetsége, újságíró-szervezetek, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt és Traian Basescu államfő és élesen bírálta. Az újságíró-szervezetek szerint mintegy százötven médiaintézmény kerülhet veszélybe a jogszabály alkalmazása esetén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.