A Csendes-óceánon gyakorlatozik a kínai haditengerészet

A kínai védelmi minisztérium azt mondja, a gyakorlatok rutinfeladatoknak számítanak, melyek egyetlen, a régióban jelenlévő ország ellen sem irányulnak. Az USA azért nemrég bejelentette: megerősíti jelenlétét a régióban.

A kínai haditengerészet a Csendes-óceánon gyakorlatozik a következő napokban, növelve a régióban folyamatosan jelenlévő feszültséget a tengeri viták miatt, írja a BBC.

A gyakorlatozást a kínai védelmi minisztérium weblapján megjelent közlemény szerint szerdán késő este kezdték el. "Ez egy előre megtervezett, minden évben lejátszott rutinfeladat. Egyetlen ország vagy célpont ellen sem irányul és tiszteletben tartja a nemzetközi törvényeket és gyakorlatot" - olvasható az írásban, melyet azzal zárnak, hogy figyelmeztetnek: Kínának a tengerészethez való  jogát senki sem vitathatja el. A Pentagon szóvivője egyébként úgy nyilatkozott: nincs problémájuk a kínaiak gyakorlatozásával.

Kína egyébként több országgal, köztük Vietnámmal és a Fülöp-szigetekkel is összetűzésbe kerültek a Dél-Kínai-tengeren területi követelései miatt. A japán védelmi minisztérium jelentése szerint hat hadihajót láttak nemzetközi vizeken, közel az ország déli tartományához, Okinawához.

Barack Obama múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok megerősíti jelenlétét a régióban és egy tengerészeti bázist hoz létre Észak-Ausztráliában. Elemzők szerint az USA ezzel közvetlen kihívást intézett a kínaiak felé, akik egyedüliként akarják uralni a régiót; megerősített jelenlétükkel pedig valószínűleg magukra vonják a kínaiak haragját, újabb országgal gyarapítva a Dél-Kínai-tenger miatt velük vitában álló országok listáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.